Răspunsul lui Tudorel Toader la întrebările referitoare la o eventuală demisie

Publicat: 29 11. 2017, 13:09
Actualizat: 25 03. 2019, 20:20

„Am văzut că temele de la proteste sunt combinate. În al doilea rând, modificările aduse Legilor justiției, cele fundamentale, rămân ale mele. Unele dintre ele au fost promovate de către Comisie. Eu sunt convins că Legile justiției trebuiau schimbate, că soluțiile propuse vor genera o mai mare încredere a cetățenilor în actul de justiție și o mai bună calitate a actului. Pentru că aș vrea să fiți de acord că părțile bune din justiție nu justifică minusurile din justiție. Noi trebuie să le recunoaștem pe cele bune, să le încurajăm, dar trebuie să facem ceva să eliminam sau să reducem și părțile mai puțin bune. Ce-i bun, recunoaștem, ce-i bun, promovăm, dar nu putem să nu ne facem că nu vedem ceea ce trebuie îmbunătățit, modernizat. Până la urmă, acesta este scopul meu”, a spus Toader.

Conform sursei citate, în momentul în care premierul îi va cere să elibereze postul de la Justiției, Toader își va relua activitatea rector.

„Cu privire la demisie, sigur că nu apreciez eu, apreciază decidenții, alianța de guvernare, primul ministru, și dacă dânșii vor ajunge la covingerea aceasta, eu nu am nicio problemă. A doua zi când nu mai sunt ministru, se suspendă suspendarea și devin rectorul activ, în exercițiu a celei mai vechi universități din România, prima universitate din România modernă”, a completat Toader.

Mai multe proteste stradale au avut loc, în ultima perioadă, odată cu promovarea în spațiul public a proiectului de modificare a Legilor justiției, de către Tudorel Toader. Proiectul de act normativ se află acum în Parlament, unde au fost aduse mai multe amendamente. Acestea se referă la numirea conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție, astfel încât președintele României nu poate refuza numirea acestora.

De asemenea, parlamentarii au modificat Statutul procurorilor și judecătorilor. Astfel, președintele României nu va mai putea refuza motivat o singură dată numirea judecătorilor și procurorilor. Amendamentul a fost propus de UNJR și susținut de PSD-ALDE și UDMR.