Reacția lui Tudorel Toader, după recomandarea Comisiei de la Veneția referitor la NUMIREA și REVOCAREA magistraților. Raport INTERMEDIAR, trebuie să ne cunoaștem COMPETENȚELE

Publicat: 16 07. 2018, 19:14
Actualizat: 26 03. 2019, 01:14

„În primul rând e vorba de un raport intermediar ceea ce înseamnă că chiar dânșii până în toamna, în sesiunea din octombrie probabil, îl vor definitiva, probabil chiar și completa. În al doilea rând, de fiecare dată vă spuneam să ne cunoaștem, să ne respectam competențele. Ceea ce înseamnă ca cele cele trei legi ale justiție, știți prea bine, au constituit inițiativă parlamentară, ceea ce înseamnă că răspunsul cel mai adecvat și cel mai motivat îl primiți fie de la inițiatorii celor trei proiecte de lege fie de la membrii Comisiei care l-au adoptat și supus ulterior dezbaterii parlamentare”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Mnistrul a mai subliniat că știe „puterea recomandărilor” Comisiei de la Veneția și că instituția pe care o conduce va contribui la exprimarea unui punct de vedere oficial, dacă va fi solicitată.

„Cunosc puterea recomandărilor Comisiei de la Veneția exprimat într-un aviz fie el și intermediar. Tot în spațiul public s-a afirmat că România va formula un punct de vedere oficial pe care-l va transmite Comisiei de la Veneția În măsura în care Ministerul Justiției va fi solicitat în formularea și definitivarea acelui punct de vedere al României, vom contribui. Până la acel moment, dacă unii politicieni au exprimat un punct de vedere, eu, ca ministru al Justiției, nu trebuie să fiu cel care comentează”, a spus ministrul Justiției.

Precizările vin după ce Comisia de la Veneția a recomandat, vineri, autorităților din România să reexamineze, în proiectele de lege din domeniul justiției, modul de numire și revocare a magistraților, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menținerea rolului președintelui țării și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).