REFERENDUM 2012. Boc: Declarația lui Ion Iliescu, să fie validat referendumul de CC, este profund nedemnă

Publicat: 30 07. 2012, 16:13
Actualizat: 01 02. 2019, 03:05

Fostul președinte al PDL Emil Boc spune că declarația lui Ion Iliescu, prin care îndemna Curtea Constituțională să valideze referendumul, este una „profund nedemnă”, care arată că actuala putere are „ca preocupare fundamentală menținerea la putere cu orice preț”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Emil Boc a declarat, luni, într-o conferință de presă, că un președinte de stat trebuie „să uite de haina politică pe care a avut-o și să se pronunțe pentru lege și stabilitate politică”.

„Am văzut o declarație care m-a surprins extrem de neplăcut, cea a fostului președinte Ion Iliescu, care îndemna Curtea Constituțională a României să valideze referendumul. Este o declarație profund nedemnă pentru un fost șef de stat să îndemni CCR să procedeze contrar legii, să nu recunoști legile din țară. Un președinte de stat trebuie să uite de haina politică pe care a avut-o și să se pronunțe pentru lege și stabilitate politică. A îndemna CCR să nu respecte legea este un act nedemn care denotă faptul că actuala putere are ca preocupare fundamentală doar menținerea la putere cu orice preț și confiscarea ei în interes personal, și nu exercitarea puterii în interes public”, a spus fostul lider al PDL.

Fostul șef de stat Ion Iliescu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că referendumul trebuie validat de CC în condițiile în care electoratul real al României este de 15-16 milioane, iar cei nouă milioane prezenți reprezintă peste 60% din populație.

Iliescu a spus că misiunea CC nu va fi ușoară, în condițiile în care trebuie să se pronunțe referitor la validarea sau invalidarea referendumului, ținând cont de o prevedere „rigidă” introdusă în Legea referendumului, cea referitoare la pragul de 50% plus unu.

Iliescu a menționat că această prevedere nu există în Europa, fiind introdusă în România în urma unor presiuni interne și internaționale și a arătat că nu e firesc ca judecătorii CC să dea o decizie în baza unei reglementări atât de rigide, în condițiile unei prezențe de circa 50% din electorat.

Mai mult, Iliescu a spus că România nu a finalizat recensământul, dar că este evident că există o creștere demografică negativă, la care se adaugă cele două milioane de români care au părăsit țara pentru a lucra în străinătate.