Reglare de conturi în USR. Prima excludere din partidul lui Nicușor Dan, după alegeri

Publicat: 17 12. 2016, 13:09
Actualizat: 18 12. 2016, 22:02

This browser does not support the video element.

„Biroul Național al USR a constat că Sergiu Moroianu a încălcat articolul 13 litera c din Statut care prevede că un membru are îndatorirea să nu prejudicieze, prin luări de poziții publice, imaginea Salvați România și a decis vineri excluderea lui din partid. USR a constatat că intervenția publică a lui Sergiu Moroianu a fost preluată în mass-media în zeci de articole, știri și emisiuni TV, într-un context negativ pentru partid, fapt care a prejudiciat grav imaginea Uniunii și eforturile depuse de membrii si simpatizanții USR în campania electorală”, se arată într-un comunicat de presă al USR. 

Potrivit sursei citate, Sergiu Moroianu a refuzat să se prezinte la ședința Biroului Național, la care a fost invitat cu 48 de ore înainte, așa cum prevede statutul, pentru a-și proba acuzațiile.

Liderii USR susțin că „intervenția lui Sergiu Moroianu a fost lipsită de etică și a adus prejudicii grave imaginii partidului prin lansarea unor acuzații false și calomnioase în spațiul public. Persoanele care afirmă lucruri deosebit de grave, false, pe care nu le pot proba, devin incompatibile cu statutul de membru și cu valorile USR”.

„Sergiu Moroianu s-a folosit pentru a ataca partidul de invenția propagată de adversari în campania josnică de denigrare a USR, asocierea cu George Soros. Tot pe această pseudotemă, a acuzat în mod direct și fals unul dintre vice-președinții USR, pe Roxana Wring”, se mai arată în comunicatul Uniunii Salvați România. 

De asemenea, USR menționează că Sergiu Moroianu a enunțat mai multe minciuni legate de cheltuirea banilor în campania electorală, privind cheltuieli netransparente și discreționare, plata unor servicii de consultanță, faptul că Matei Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă sau faptul că invitațiile media au venit cu precădere pentru candidații pentru Parlament, USR promovându-i pe aceștia.
 
Potrivit comunicatului citat, USR a făcut publice la mijlocul campaniei electorale veniturile și cheltuielile, precum și structura cheltuielilor, urmând ca bilanțul complet să fie făcut public după finalizarea și depunerea actelor la AEP de către mandatarii financiari.
 
Dovada faptului ca banii au fost cheltuiți chibzuit este suma de 50 000 de lei plătită pentru sondajul de opinie comandat în campania electorală, ceea ce a reprezentat aproximativ 2% din cheltuielile totale, iar cele mai mari cheltuieli din campanie au fost pentru infrastructură – corturi, pliante, servicii poștale, producție, distribuție, se mai arată în comunicatul partidului.
 
USR precizează, totodată, că pentru toate contractele există dovada prestării serviciilor și toate cheltuielile au la bază chitanțe și facturi care vor fi depuse la AEP.

În ciuda acuzațiilor de sabotaj la adresa lui Matei Păun, liderii USR susțin că Clotilde Armand a fost cea care l-a cooptat și propus pe Matei Paun în echipa de campanie, în luna februarie 2016. 

„Matei Paun a activat voluntar și nu urmează să fie remunerat nici pentru campania de la locale, nici pentru cea recentă de la parlamentare. El nu a fost plătit niciodată de către USB sau USR, fapt ce poate dovedit prin documentele depuse, conform legii, la AEP. 

Invitațiile media au venit cu precădere pentru candidații pentru Parlament, USR promovându-i pe aceștia. Clotilde Armand, care nu fost candidat pentru Parlament, a fost prezentă în mass-media în timpul campaniei electorale. De altfel, Clotilde Armand a fost prezentă la acțiunile filialelor locale, inclusiv la cele care implicau apariții media”, se mai arată în comunicat.   

La începutul săptămânii, Sergiu Moroianu, soțul lui Clotilde Armand, consilieră locală USR la sectorul 1 al Capitalei, a lansat un atac dur pe contul său de Facebook, la adresa șefului de campanie al USR, Matei Păun, dar și a partidului. El a acuzat că soția sa a fost „denigrată și sabotată” în timpul campaniei de oamenii lui Păun și că acesta ar fi sprijinit de Roxana Wring, fosta candidată USB la sectorul 3, aceasta fiind „apropiată de ONG-urile din rețeaua Soros”. De altfel, recursul la argumentele de tip Soros, folosite în campania electorală de PSD, USR sau ALDE, nu s-au oprit aici, soțul lui Armand acuzând că Matei Păun „a asociat imaginea USR cu activiștii lgbt și cu Soros, încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el, tentativă patetică care a dus PSD la 50% din Parlament și USR sub 10%”.
 
Moroianu a cerut de asemenea socoteală USR pentru „tolerarea acestei situații în care o persoană străină de partid a atacat și izolat persoana #2 din partid, a orchestrat campanii împotriva intereselor USR, a cheltuit discreționar și netransparent banii USR, în ultimă instanță afectând grav șansele de succes ale USR”. Tatăl lui Sergiu Moroianu, profesorul de matematică Mihnea Moroianu, a candidat și el pentru Parlament în Călărași.
 
„Am obținut în București mai puțin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat în jumătate din scorul partidului de apartament PPDD în 2012! S-au comis abuzuri și greșeli din partea `echipei de comunicare/campanie` coordonate de Matei Păun. Venit la USB inițial ca voluntar, Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Știe cineva datele financiare ale serviciilor lui Păun? Comisia de Arbitraj i-a cerut în mod repetat lui Matei Păun și echipei sale să-și depună fișa de simpatizant USR. Verbal, Păun a fost de acord pentru el personal, însă a refuzat să dezvăluie până și numele membrilor `echipei`. În fapt, Păun nu și-a depus fișa de simpatizant. Un alt membru al echipei lui Păun este Mihai Polițeanu, descris de Alina Mungiu Pippidi drept fostul ei șofer personal”, a scris pe Facebook Sergiu Moroianu.
 
„Nu știm unde și pentru cine a lucrat, ce avere și surse de venit are, nici măcar ce cetățenie are. Păun este susținut în USR de Roxana Wring, apropiată de ONG-urile din rețeaua Soros, cea care l-a adus inițial în organizație și pe Polițeanu. Păun a asociat imaginea USR cu activiștii LGBT și cu Soros, încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el, tentativă patetică care a dus PSD la 50% din Parlament și USR sub 10%”, a mai scris soțul lui Clotilde Armand.
 
Moroianu a acuzat că Matei Păun ar fi „declanșat o campanie de denigrare și sabotaj la adresa Clotildei Armand, principalul vector de imagine al USR în teritoriu. A contactat telefonic filialele pentru a le «interzice» să o invite pe Clotilde. Banii USR au fost cheltuiți prostește pe sondaje de opinie false la supra-preț și pe `servicii de consultanță` contractate fără licitație sau transparență, inclusiv pentru salariul consistent al lui Păun, om fără nicio pregătire în conducerea unei campanii politice, mai ales a unui partid cinstit”.
 
El a mai susținut că Matei Păun i-a cerut lui Clotilde Armand să atace în emisiunile unde era invitată anumiți membri PNL, aceasta refuzând. Drept urmare, „Păun a filtrat invitațiile Clotildei la TV în perioada campaniei electorale, neinformând-o când era invitată”.
 
Ulterior, Sergiu Moroianu și-a șters postarea de pe Facebook. 

Cine este Matei Păun

Matei Păun, un obișnuit al plajei de la Vama Veche, și-a făcut propria companie de investiții în România la începutul anilor 2000, participând la câteva tranzacții de achiziții. El spera ca Bursa de la București să devină un sport național, după procesul de privatizare în masă și să ajungă principala sursă de finanțare pentru companiile românești, scrie Ziarul Financiar. 

Fondator al BAC România și BAC Belarus, Matei Păun a locuit în Germania, Belgia și Statele Unite. BAC este o bancă de investiții regională cu birouri la Belgrad, Sofia, București și Minsk.  

În perioada de pionieriat a Bursei de Valori Bucur1ești el a fost director general al firmei Regent European Securities, o companie deținută de un grup financiar britanic care avea plasamente în fostul spațiu sovietic și Europa de Est, inclusiv în România. Fondul s-a retras din zonă după criza din Rusia, unde a suferit pierderi importante, inclusiv din România. 

Matei Păun a lucrat pentru Firebird Management, un fond de investiții american care a avut plasamente în țările fost-sovietice și în România. Firebird a avut acțiuni la Rompetrol. Firebird este primul fond de investiții american care a făcut plasamente în fostul spațiu sovietic. La vremea respectivă Matei Păun locuia la New York, dar călătorea frecvent la Moscova, Kiev și Țările Baltice. 

El este, conform site-ului BAC, licențiat în Relații Internaționale la Trinity College din Statele Unite.

În anii 2000 a fost unul dintre cofondatorii HTI, un broker în vogă de la București, alături de Daniel Țepeș. Țepeș a reușit să vândă HTI în 2007 către banca de investiții americană Morgan Stanley, tranzacție foarte bună pentru ei, dar proastă pentru americani. Matei Păun nu a participat la această tranzacție. 

În criză, BAC a participat la mai multe restructurări și vânzări de companii românești. Anul trecut BAC a intermediat finanțări pentru România din partea Băncii Internaționale de Investiții, un fel de BERD al zonei estice. Această bancă,  cu acționari la nivel de stat – România, Ungaria, Slovacia, Cehia și Bulgaria, cu sediul în Rusia, a negociat mai multe împrumuturi pentru piața românească. Această bancă a vândut obligațiuni în lei, intermediate de Banca Transilvania.

Nicușor Dan a declarat că l-a cunoscut pe Matei Păun prin intermediul unor prieteni.