SCANDAL ÎNTRE USL ȘI PDL pentru atribuțiile CCR. Schimbarea președinților Parlamentului nu mai poate fi contestată la Curte

Publicat: 17 07. 2012, 17:59
Actualizat: 17 07. 2012, 17:59

Deputațiijuriști  au aprobat ca judecătorii Curții să se pronunțe doar în cazul hotărârilor Parlamentului care au caracter normativ sau care țin de princpii și valori constituționale. Nu mai pot fi atacate la CCR hotărâri privind numirea sau revocarea din funcție a unor persoane. Astfel numirea sau revocarea din funcție a președinților celor două Camere ale Parlamentului sau a Avocatului Poporului nu mai poate fi contestată la CCR.

Deputații PDL s-a retras de la dezbaterile din Comisia Juridică privind atribuțiile Curții Constituționale, susținând că cei la USL nu respectă deciziile CCR.

Disputa a plecat de la faptul că cei de la USL, susținuți de cei de la UNPR, au dorit ca judecătorii Curții Constituționale să nu poată judeca hotârârile Parlamentului care țin de autonomia internă a acestei instituții. Cei de la PDL au cerut ca judecătorii CCR să se poată pronunța pe toate hotărârile Parlamentului.

„Nu vrem să restrângem atribuțiile Curții, dar nu putem fi subordonați CCR. Noi propunem că hotărârile care vizează autonomia internă a Parlamentului să nu fie atacate la CCR. Altfel schimbăm emblema și spunem că Parlamentul este anexa Curții Constituționale. Ce a devenit Parlamentul ăsta, bătaia de joc a cui?”, a spus deputatul PSD Florin Iordache

Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Daniel Buda (PDL) i-a întrebat pe cei de la USL: „vreți să restrângem atribuțiile CCR? Sfidați o decizie a CCR și semnalele din exterior”, a subliniat Buda. În semn de protest, deputații PDL s-au retras de la ședința Comisiei Juridice. În lipsa lor s-a votat în Comisia Juridică modificarea adusă Ordonanței de Urgență a Guvernului care prevedea că hotărârile Parlamentului nu pot fi atacate la Curtea Constituțională.

„Parlamentul nu este o anexă a CCR”

„Hotărârile care vizează autonomia internă nu mai trebuie să fie supuse controlului CCR. Foarte precis nu este definită autonomia Parlamentului, nu există o lege care să definească autonomia Parlamentului, dar sunt acele reglementări care vizează numiri la diverse instituții, acestea țin de autonomia internă a Parlamentului. Astfel de hotărâri nu trebuie supuse controlului CCR”, a spus vicepreședintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Florin Iordache.

El a adăugat că în multe hotărâri date „Curtea Constituțională s-a contrazis”, iar ele „nu au fost în acord cu Constituția și cu atribuțiile sale”.

„Să nu transformăm Parlamentul într-o anexă a Curții Constituționale. Înlocuirea președinților Camerelor sau altor numiri sunt supuse unui control al Parlamentului, nu al CCR. Plenul este suveran, care este problema?”, a subliniat Iordache.