Scandalul Schengen. Ce au discutat Ponta, Corlățean și Stroe, chemați de Băsescu la Cotroceni

Publicat: 05 03. 2013, 14:19
Actualizat: 06 03. 2013, 23:37

Președintele Traian Băsescu i-a chemat la Palatul Cotroceni pe premierul Victor Ponta, ministrul de Externe, Titus Corlățean, și ministrul de Interne, Radu Stroe, pentru discuții pe tema Schengen. Cu toate că pozițiile Guvernului și ale Președinției au fostă deja făcute publice, nu existase până acum nici măcar o discuție telefonică Ponta-Băsescu în acest sens.

După aproximativ două ore, Președinția și Guvernul au anunțat la unison că cei patru s-au consultat „pe teme de politică externă”, dicutând în principal despre „mandatele României pentru ședința Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER) din data de 6 martie și pentru Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 7 – 8 martie”, în care urma să se discute subiectul aderării României la Schengen.

Ulterior, premierul a intervenit într-o emisiune la B1, susținând că poziiția României rămâne neschimbată după întâlnirea de la Cotroceni.”România nu va cere un vot în JAI”, a reiterat Ponta. Spre deosebire de președinte, care susține că subiectul ar rebui rediscutat, eventual în septembrie, primul-ministru spune că „nu va mai lua în calcul un termen pentru finalizarea acestui proces”.

Băsesu și Ponta s-au pus astfel de acord ca România să nu mai ceară însă un vot pe această temă în martie, dat fiind avertismentul Germaniei că se va opune, dublat de semnale neoficiale similare din partea altor șase țări, susține președintele. Primul-ministru, pe de altă parte, spune că singura țară care se opune este Germania.

Surse oficiale au declarat pentru gândul că, în realitate, șanse reale ale României de a redeschide subiectul nu vor exista mai devreme de luna decembrie a acestui an, după redactarea unui nou raport MCV de către Comisia Europeană în care să fie consemnate progrese în Justiție.

În acest moment, arată surse diplomatice, cele șapte state care ar vota împotriva aderării României la Schengen, dacă problema ar ajunge să fie supusă la vot joi și vineri, ar fi Germania, Olanda, Franța, Belgia, Finlanda, Danemarca și Austria. Dintre acestea, doar Germania și Olanda au avut luări publice de poziție în care și-au anunțat intenția.

Rezervele legate de intrarea României și a Bulgareiei în Schengen sunt motivate, în discuțiile informale, atât de problema romilor care sunt suspectați de implicare în infracțiuni coordonate din țările lor de proveniență, cât și de observațiile semnalate în raportul MCV.

Președintele a susținut luni că „poziția corectă” care ar trebui adoptată de autorități pe tema Schengen ar fi „să se ia notă și să stabilim un alt termen în care să discutăm accesul în Schengen”, adică fie septembrie, fie decembrie.

Traian Băsescu a mai spus că salută poziția exprimată de premierul Ponta privind mandatul reprezentantului României în ședința Consiliului JAI din această săptămână pe tema intrării în Schengen.

În replică, premierul a declarat că ideea susținută de Băsescu potrivit căruia cel puțin șapte state s-ar fi opus în cazul unui vot pentru aderarea României la Schengen reprezintă „o poveste” care nu există și a arătat că poziția statelor UE nu poate fi discutată „după bârfe”.