Senat: ICR a rămas fără conducere

Publicat: 18 06. 2013, 10:44
Actualizat: 31 07. 2014, 14:12

Senatul a aprobat demisia președintelui Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, și a vicepreședintelui Horia Gârbea, după ce Comisiile de Cultură și de Politică Externă au decis revocarea acestora din funcție. Totodată, ca urmare a votului din plen, Senatul a decis revocarea din funcție a vicepreședintelui ICR, Vladimir Simon, cu 83 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și 12 abțineri.

În cursul zilei de luni, președintele Comisiei de cultură a Senatului, pesedistul Georgică Severin, a anunțat că Andrei Marga va fi demis de la conducerea ICR pentru că nu a depus la timp raportul de activitate pe 2012 și contul de execuție bugetară.

Pe de altă parte, la scurt după ce anunțul a fost făcut, Marga și-a dat demisia din funcție de președinte, acuzându-l pe Severin că lucrează cu falsuri. Mai mult, Marga s-a arătat nemulțumit, susținând că încă de la acceptarea funcției „s-au lansat defăimări, tipice înțelegerii primitive a politicii, mai ales după rețeta deformării celor spuse, pentru a putea fi combătute”.

Mai mult, chiar și premierul Victor Ponta a criticat activitatea Institutului, spunând că „situația la ICR nu merge cum ar trebui”. De altfel, șeful Executivului a cerut și luarea unor măsuri politice.

În ce privește situația vicepreședintelui Horia Gârbea, după ce Comisiile reunite au hotărât revocarea din funcție, acesta a anunțat că nu-și va da demisia din funcție, spunând că „nu se simte vinovat de nimic”. Cu toate acestea, Gârbea a demisionat din funcție, înainte de a fi revocat de Senat.