Senatorii au amânat dezbaterea pe legea grațierii, la cererea ministrului Justiției. Toader: „Nu reprezintă soluția-miracol”

Publicat: 21 03. 2017, 17:04
Actualizat: 27 03. 2019, 10:39

„La nivel de guvern, am vorbit și în mai multe rânduri și cu primul ministru, noi exprimăm convigerea faptului că proiectul de lege, în forma inițială sau forma amendată pe parcurs, nu reprezintă soluția-miracol, minune care să rezolve problemele din penitenciar. Suntem convinși de faptul că grațierea în limitele pe care legiuitorul le va stabili, este de natură să rezolve parțial această problemă, pentru că noi pregătim în momentul acesta, alte variante alte măsuri complementare acelei de grațiere a pedepselor.

De aceea, dacă ar fi după mine, și mă exprim în calitate de ministru al Justiției și dacă dvs veți aprecia, eu consider că ar fi utilă și necesară o amânare a dezbaterii, să venim din urmă cu celelalte măsuri complementare care ar rezolva, considerăm noi în bună parte problema penitenciarelor nu numai grațierea, nu numai iertarea”, a declarat Tudorel Toader.

Toader a mai spus că ar fi „mai utilă și mai necesară amânarea” dezbaterilor: „În forma inițială, avizată de guvern, sigur că ne menținem punctul de vedere, observațiile, dar considerăm mai utilă și mai necesară amânarea pentru a găsi soluția fondului problemei”.

Ulterior dezbaterii, întrebat dacă există o variantă să retragă acest proiect de lege privind grațierea, Toader a răspuns că despre acest lucru „trebuie discutat în Guvern”. La insistențele jurnaliștilor, ministrul Justiției a precizat că are „o opinie” cu privire la acest fapt, dar că și-o va exprima în fața Executivului.

Totodată, întrebat de jurnaliști dacă măsurile complementare anunțate sunt mai bune decât o lege a grațierii, ministrul Justiției a răspuns că nu trebuie să judece „nici pe stânga, nici pe drapta” și că „politica penală e de interes național”. Întrebat câte măsuri sunt, Toader a răspuns: „Patru măsuri. Eu am și vi le pot spune acum, dar nu o voi face”.

„Am cerut termenul de trei săptămâni, e limpede că am avut în vedere posibilitatea încadrării în termen”, a mai spus Toader.

De asemenea, întrebat de ce nu a dat un vot, în cadrul ședinței de marți din Comisia juridică, pe proiectul de lege privind grațierea, înainte să vină cu pachetul de măsuri, Toader a răspuns: „Pentru că acest caracter complementar îți arată proporționalitatea (…) Dacă ai patru măsuri, le faci test de proporționalitate, care e pe locul întâi, doi, trei, sub aspectul efectelor impactului, oportunității, numai judecându-le împreună vezi dacă totul dă rezultatele scontate”.

Pe de altă parte, ministrul Justiției a precizat că, miercuri, se va deplasa la Bruxelles, unde va avea întâlniri cu oficiali europeni inclusiv pe acest subiect.

Senatul este primă cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților.