Senatul a redactat hotărârea în cazul lui Dan Șova. PNL: A fost o procedură eronată, facem contestație la CCR

Publicat: 22 04. 2015, 15:07
Actualizat: 22 04. 2015, 17:32

This browser does not support the video element.

Biroul Permanent al Senatului a redactat hotărârea în cazul solicitării procurorilor anticorupție, care au cerut încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova. După publicarea ei în Monitorul Oficial, hotărârea va fi contestată la Curtea Constituțională de liberali.

„Am întrunit Biroul Permanent într-o scurtă ședință pentru a lua act de proiectul de hotărâre redactat de comisia juridică. L-am și votat, l-am adoptat și îl trimitem spre publicare la Monitorul Oficial. Nu este o hotărâre nouă, este conform CCR, este formalizarea hotărârii care s-a luat în data de 25 martie, redactarea mai direct spus a hotărârii pe care Curtea a considerat că Senatul a luat-o pe 25 martie în cazul solicitării de încuviințare a reținerii și arestării preventive unui membru al Senatului. Întotdeauna trebuie să țin cont de toate elementele de legalitate”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul ședinței Biroului Permanent.

Întrebat cum a putut fi transformat un proiect de hotărâre într-o hotărâre doar în Biroul Permanent, în condițiile în care, procedural, un astfel de proiect trebuie să treacă de votul Senatului, Tăriceanu a spus că Biroul Permanent doar „a redactat”, nu a adoptat o hotărâre.

„Biroul Permanent nu adoptă hotărâri. Așa cum v-am spus, conform CCR, Senatul s-a conformat prin redactarea hotărârii care a fost luată în 25 martie, nu este vorba de o nouă hotărâre, ci doar redactarea ei. Este o distincție între redactare, adoptare și publicare”, a răspuns el.

Având în vedere că s-a vorbit despre o eventuală acuzație de abuz în serviciu din partea președintelui Senatului, Tăriceanu a spus că nu se poate pune această problemă.

„Din moment ce Senatul s-a conformat deciziei Curții, nu știu care ar putea fi acuzația de abuz, dar sunt mulți nepricepuți care vorbesc de tot felul de lucruri”, a încheiat el.

Astfel, potrivit hotărârii ieșite din acest Birou Permanent, Senatul constată faptul că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova. Hotărârea este datată cu 25 martie 2015, adică ziua în care Senatul s-a pronunțat, prin vot, asupra solicitării DNA, iar Dan Șova a fost salvat.

Ce spun liberalii

La rândul lor, senatorii PNL susțin că procedura prin care s-a ajuns la această hotărâre este una „eronată”. În mod normal, un proiect de hotărâre ar trebui supus votului plenului, însă în cazul de față nu ar fi fost nevoie de implicarea comisiei juridice.

„Biroul Permanent , în mod cel puțin eronat, a decis să-l mandateze pe președintele Senbatului să semneze acel proiect de hotărâre sosit de la comisia juridică. S-a făcut toată această tevatură pentru că nu au știut cum să joace acest subiect fierbinte cei de la PSD, care folosesc majoritatea pe care o au. Pe alte subiecte e bine să nu folosești în mod abuziv puterea pe care o ai, ci să gândești lucrurile în spiritul legilor. Chiar nu înțeleg cum domnul Tăriceanu a picat la mijloc în tot jocul PSD de a-și apăra oamenii”, a declarat președintele comisiei juridice, Cătălin Boboc.

VIDEO: Cristian Andrei/ Gândul.info

Întrebat cum s-a a juns de la un proiect de hotărâre la o hotărâre doar prin puterea Biroului Permanent, senatorul PNL a explicat că, în mod normal, trebuia redactată hotărârea de către staff-ul tehnic pe baza stenogramelor din ședința de pe 25 martie.

„Un proiect nu este decât un proiect. Nu este egal cu o hotărâre. Hotărârile se adoptă de către plenul Senatului. N-aveam ce să căutăm cu un vot în plen, avem stenogramele din 25 martie, acolo scrie foarte clar ce anume am votat. Că s-a interpretat greșit. Vom contesta la CCR, avem deja textul pregătit și numărul de semnături”, a adăugat Boboc.

Senatorii juriști au adoptat marți, 21 aprilie, un proiect de hotărâre, datat cu 25 martie, prin care constată faptul că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a refuzat să redacteze și să semneze hotărârea în acest caz, pasând decizia la comisia juridică. Întrunită în ședință de urgență, comisia juridică a adoptat însă același proiect de hotărâre pe care Tăriceanu a refuzat să-l semneze. Practic, punerea în aplicare a unei decizii a Curții Constituționale a fost tergiversată. „Curtea ne-a băgat într-o fundătură din care nu știu dacă putem ieși”, a spus senatorul PSD Ioan Chelaru.