Senatul SUA adoptă Strategia de Securitate la Marea Neagră. Marcel Ciolacu: Vești grozave pentru aprofundarea securității în regiune

Publicat: 28 07. 2023, 13:40
Actualizat: 28 07. 2023, 13:47

Senatul american a adoptat, joi, Strategia de Securitate la Marea Neagă, un proiect bipartizan, introdus pe 12 iulie. Proiectul de lege solicită administrației de la Washington o politică mai solidă a SUA față de regiunea Mării Negre.

Conform proiectului adoptat de Senatul american, este în interesul Statelor Unite să sprijine eforturile de prevenire a extinderii conflictelor armate în continuare Europa prin recunoașterea regiunii Mării Negre ca o arenă a agresiune rusă.

Statele de la Marea Neagră „sunt critice în contracararea agresiunii din partea Guvernului Rusiei Federația și contribuția la securitatea colectivă a NATO, se arată în proiectul Black Sea Security Act 2023

Prin lege, SUA condamnă „încercările repetate, ilegale, neprovocate și violente al Federației Ruse pentru a-și extinde teritoriul și controlul
acces la Marea Mediterană prin Marea Neagră”, pe care le consideră o amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite
state și NATO.

Această viziune este pe deplin în concordanță cu prioritățile României, așa cum au fost comunicate în cadrul întâlnirilor bilaterale la toate nivelurile, inclusiv în cadrul consultărilor dintre ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Antony Blinken cu ocazia vizitei șefului diplomației român la Washington în noiembrie 2021, transmite Ministerul Afacerilor Externe român.

Votul din Senat este primul pas. Legea va merge în Camera Reprezentanților, pentru dezbateri și vot. Apoi, va fi semnată de președintele Joe Biden.

Marcel Ciolacu salută Strategia de securitate a Mării Negre

Premierul Marcel Ciolacu a salutat interesul comun al Congresului și al Administrației americane pentru regiunea Mării Negre.

Vești grozave pentru aprofundarea securității și a legăturilor economice în regiunea Mării Negre. Salut evoluțiile privind Legea privind autorizarea apărării naționale și Strategia de securitate a Mării Negre, a scris Ciolacu pe Twitter.


La rândul său, și ministrul Apărării Naționale a salutat votul din Senatul SUA.

„În calitate de ancoră de securitate în regiune și ca partener strategic al SUA, România continuă să acționeze în vederea intensificării cooperării regionale la Marea Neagră, cu implicarea activă a Statelor Unite, a transmis Angel Tîlvăr.

Fostul prim-ministru al României, Nicolae Ciucă, a transmis că, pentru România, efectele acestui demers se vor vedea în consolidarea securității naţionale și în accentuarea și diversificarea oportunităților economice.
Vom beneficia, astfel, de o prezență americană întărită și de sprijin în domenii precum apărare, economie, energie sau consolidarea democrației și a statului de drept, la care se pot alătura și alți parteneri euro-atlantici, a scris Ciucă pe Facebook.