Senatul va lua marți o decizie privind mandatul de senator al lui Mircea Diaconu

Publicat: 29 10. 2012, 18:39
Actualizat: 04 02. 2019, 19:28

Senatorii au amânat pentru marți luarea unei decizii privind constatarea încetării mandatului de senator al liberalului Mircea Diaconu, după ce programul de lucru a fost depășit în urma numeroaselor intervenții, fie laudative fie purtate în contradictoriu.

După aproape două ore de discuții, președintele de ședință, vicepreședintele Dan Radu Rușanu, a anunțat suspendarea ședinței, fără a se da un vot privind punctul de vedere al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări cu privire la o situație de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.

În intervenția sa, senatorul Mircea Diaconu (PNL) a subliniat că, așa cum a constat Curtea de Apel, el a fost de bună credință și a procedat legal atunci când s-a adresat pentru un punct de vedere Senatului, respectiv Comisiei juridice din această Cameră legislativă.

Senatorul a arătat că această instanță a constatat că el nu este responsabil contraventional sau civil pentru situația de incompatibilitate constatată de ANI, iar „culpa și eroarea” pentru cumulul de funcții aparține Senatului, care a constat cumulul ca fiind legal.

Senatorul liberal a arătat că funcția de director de teatru este o funcție artistică, de ordonator secundar de credite, și nu una de demnitate publică.

Menționând că nu a intenționat nicio clipă se ascundă „sub fustele” Senatului, parlamentarul a arătat că a respectat legea.

„Veți hotărî cum veți crede de cuviință, dar mi-ar plăcea, aș fi încântat dacă, așa cum multă lume din țara aceasta își dorește o Românie în picioare, îmi doresc și un Senat tot în picioare”, le-a spus el colegilor de Senat.

Pe de altă parte, senatorul PNL a menționat că în hotărârea judecătorească nu se face referire la sancțiunea aplicată, pentru că aceasta nu se aplică automat, ci gradual, în funcție de gravitatea faptei.

El i-a anunțat pe senatori că nu le va mai fi coleg în viitoarea legislatură pentru că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

„Am făcut o faptă bună”, spus, ironic, acesta.