Sondaj: Dacă duminică ar avea loc alegeri în Republica Moldova, Maia Sandu ar obține 28% din voturi / Peste 53% dintre respondenți ar vota pentru aderarea Basarabiei la UE

Publicat: 04 02. 2023, 10:19
Actualizat: 04 02. 2023, 19:54
Maia Sandu / Sursa: Președinția Republicii Moldova

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri în Republica Moldova, Maia Sandu ar obține 28,2% din voturi, arată un sondaj realizat în luna ianuarie, de WatchDog.MD cu finanțare de la UE.

Potrivit sursei citate, în cazul unui referendum, 53,5% dintre respondenți ar vota pentru aderarea la UE și 23,8% ar vota pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică (controlată de Rusia).

Pe de altă parte, dacă s-ar organiza un tur de scrutin referitor la aderarea Republicii Moldova la NATO, doar 26,9% ar vota „pentru”, iar peste 55% din respondenți ar vota împotrivă.

Maia Sandu – 28,2%

Conform sondajului organizat în Republica Moldova, în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de șef de stat, Maia Sandu ar obține 28,2% din voturi.

Este urmată de Igor Dodon (17,6%) și Ion Ceban (8,5% din voturi), arată datele aceluiași sondaj.

Sondaj Republica Moldova

La întrebarea „În ce personalitate aveți cea mai mare încredere?” (fără să li se ofere variante de răspuns), 23,8% dintre persoanele chestionate s-au exprimat pentru Maia Sandu.

Pe locul doi se află fostul preşedinte prorus Igor Dodon – 6,9%, urmat de Ilan Şor – 3,5% şi Ion Ceban – 2,1%.

La întrebarea cu variante fixe legată de încrederea în politicieni, Ion Ceban conduce cu 41,5% încredere, urmat de Maia Sandu cu 38,6%.

Volumul eşantionului a fost de 1.001 persoane și a fost realizat telefonic în perioada 17 – 26 ianuarie 2023. Chestionarul a fost disponibil în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenților posibilitatea de a alege varianta.

Chestionarul integral

Vă recomandăm să citiți și:

VIDEO | Gigi Becali, despre cele mai recente propuneri pentru alegerile prezidențiale din România, Maia Sandu și Cristian Terheș: „Doamne, ferească-ne, păi chiar așa am ajuns?”. Cine este ortodoxul pe care îl vede la Cotroceni

VIDEO | Mirel Palada, sociolog: Maia Sandu nu este un candidat destul de cunoscut / Începe să se construiască imaginea candidaților

Ilie Bolojan – premier, Maia Sandu – președinte și unire cu Republica Moldova. Cât de realist este acest scenariu