Statul, atacat constant cibernetic. Peste 200 de tentative pe zi, recunoaște ministrul Ivan. Cât ar fi cerut hackerii pentru „BULETINUL LUI CIOLACU”

Publicat: 30 01. 2024, 18:46
Actualizat: 30 01. 2024, 21:02

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a recunoscut că atacurile cibernetice asupra instituțiilor statului, de la companii la ministere, crește de la an la an. Referitor la breşa de securitate din site-ul Camerei Deputaţilor, Ivan anunță că este în desfăşurare o anchetă tehnică, iar atunci când va exista un raport final, va prezenta concluziile documentului.

Surse citate de ProTV afirmă că hackerii au descărcat 20 de mii de MB de date din serverele Parlamentului, printre care și “buletinul premierului Ciolacu“. Aceleași susrse afirmă că ar fi fost făcută și o cerere de plată, 40 de mii de euro, pentru recuperarea datelor. Acest lucru a fost negat de Secretariatul General al forului legislativ.

Noi suntem într-un stadiu în care faţă de anul 2023, 2022, în fiecare an avem o creştere cu 10-12% a atacurilor cibernetice la adresa companiilor şi instituţiilor publice din România. Avem o medie zilnică de aproximativ 25.000 – 50.000 plus minus şi ce e important este că şi în cazul instituţiilor publice avem undeva la 200-250 de atacuri pe zi, în medie, a recunoscut Ivan.

Camera Deputaților răspunde de securitatea cibernetică din casă

Este responsabilitatea directă a Camerei Deputaţilor. E foarte important să ştie toată lumea că, în momentul de faţă, avem pe rol mai multe modificări legislative la legea securităţii cibernetice, pentru a înăspri cât se poate de mult această legislaţie, pentru a proteja cât mai mult oamenii, reproșează Ivan

Dar odată cu realizarea infrastructurii de cloud guvernamental, vom avea una dintre cele mai bune infrastructurii de securitate cibernetică din lume, până la finalul anului 2024.

Atacuri în val la instituții

El a mai spus că în medie, zilnic sunt 200-250 de atacuri cibernetice la instituţiile publice.

„Ce e foarte important, este că România are instituţii foarte bine pregătite în materie de securitate cibernetică. Noi suntem într-un stadiu în care faţă de anul 2023, 2022, în fiecare an avem o creştere cu 10-12% a atacurilor cibernetice la adresa companiilor şi instituţiilor publice din România. Avem o medie zilnică de aproximativ 25.000 – 50.000 plus minus şi ce e important este că şi în cazul instituţiilor publice avem undeva la 200-250 de atacuri pe zi, în medie”, a completat ministrul Cercetării.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a fost notificat despre breşa de securitate pe site-ul Camera Deputaţilor, a declarat Mihai Rotariu, coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al DNSC. Instituţia colaborează, în acest moment, cu alte autorităţi cu competenţe în domeniul securităţii cibernetice la investigarea incidentului.

Citiți și: Breșă de securitate la Camera Deputaților! Au fost furate date importante