SURSE. Coaliția de guvernare „scârțâie”! Au apărut tensiuni din cauza legilor Justiției: „Cei din USR-PLUS sunt într-o campanie de imagine proprie”

Publicat: 02 04. 2021, 13:24
SURSE. Coaliția de guvernare „scârțâie”! Au apărut tensiuni din cauza legilor Justiției: „Cei din USR-PLUS sunt într-o campanie de imagine proprie” / Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto

Coaliția de guvernare ar cam „scârțâi” după ce modul în care au fost schimbate legile Justiției a stârnit tensiuni între liberali și cei din USR-PLUS și UDMR. Ludovic Orban se arată nemulțumit de modul în care Stelian Ion (USR-PLUS), ministrul Justiției, a acționat.

Tensiunile ar fi apărut după ce Stelian Ion a trimis la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) proiectul privind modificarea legilor justiţiei fără consultarea colegilor din coaliția, potrivit unor surse citate de Digi24.

Se pare că liberalii sunt nemulțumiți de faptul că ministrul Justiției nu s-a consultat cu liderii PNL și UDMR.

Tensiuni în coaliția de guvernare după schimbarea legilor Justiției

„Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fie supus unei dezbateri publice ample, aşa cum de altfel solicita şi Comisia de la Veneţia atât în privinţa legilor justiţiei cât şi în privinţa codurilor penal şi de procedură penală.”, i-a reproșat public Ludovic Orban, ministrului Justiției Stelian Ion, potrivit sursei citate.

De asemenea, liberalii le-ar reproșa celor din USR-PLUS că se afă în continuare într-o „campania de imagine proprie”.

„Cei din USR PLUS nu înțeleg cum să guverneze în coaliție, ei sunt în continuare într-o campanie de imagine proprie”, le-ar reproșa liberalii partenerilor de guvernare.

Orban pare a fi nemulțumit de Stelian Ion

În urmă cu o săptămână, Stelian Ion, ministru al Justiției, a trimis la CSM proiectele de modificare a legilor justiţiei, în vederea avizării.

Ludovic Orban a fost întrebat dacă există o problemă de comunicare cu ministrul Justiției la nivelul coaliției. Liderul PNL a transmis că „este firesc” să existe mai întâi o consultare în coaliție.

„Dacă nu există o decizie comună, nu se poate construi o majoritate parlamentară care să permită adoptarea acestor legi”, a susținut Ludovic Orban.

Una dintre cele mai importante modificări ale legilor Justiției prevăzută în proiect se referă la procedura de numire a procurorilor șefi. Propunerile pentru funcțiile de conducere de la parchetul general, DNA și DIICOT sunt trimise către CSM de către ministrul Justiției. Dacă propunerile primesc aviz negativ, ministrul nu poate continua procedura de numire. Procedura de selecție este reluată de la 0 – ministrul trebuie să vină cu noi propuneri, fără să facă vreuna pe care o făcuse anterior.

De asemenea, mandatele procurorilor nu mai sunt de trei ani, ci de patru. Totodată, revocarea acestora din funcție poate fi făcută la propunerea ministrului de Justiție, încă numai cu acordul secției de profil din CSM. (MAI MULTE DETALII AICI)