Tăriceanu a „felicitat-o” pe Dăncilă pentru scrisoarea trimisă Comisiei Europene și are un mesaj foarte clar pentru Bruxelles: MCV-ul e o ingerință

Publicat: 22 03. 2018, 15:22

„Aseară am discutat și cu doamna prim-ministru, ne-am întâlnit la concertul lui Tudor Gheorghe. Am felicitat-o pentru scrisoarea pe care a trimis-o președintelui Comisiei Europene în legătură cu lista neagră întocmită de funcționarii de la Bruxelle în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, a declarat Tăriceanu, la Paralament.

Referitor la faptul că tonul scrisorii trimisă de către Dăncilă Comisiei Europene este mai blând în limba engleză decât în română, președintele Senatului a precizat că tonul este aspectul secundar în această chestiune.

„E vorba de o chestiune extrem de serioasă, și mie mi se pare că… N-am știut de acea scrisoare, până în momentul în care a apărut în presă. (…) Sunt lucruri care dovedesc că unii din funcționarii de la Bruxelles, așa cum am spus-o și în trecut, nu înțeleg că între Comisia Europeană și România trebuie să fie o relație de parteneriat și unii o văd altfel, nu înțeleg că România este o țară independentă și suverană și fac astfel de scrisori și demersuri și cred că, de aceea, o clarificare este absolut necesară”, a precizat Tăriceanu.

Acesta a adăugat că nu există o schimbare de ton între România și Comisia Europeană, în urma acestei scrisori.

„Există o necesară clarificare a modului în care unii funcționari de la Comisie, nu Comisia cu președintele Comisiei. Eu sunt convins că domnia sa nu face astfel de confuzii, dar unii dintre funcționarii de acolo și-au asumat un rol care nu este normal, un fel de rol de tătic, de tutore al autorităților române. Mecanismul, vă aduc aminte, se numește de cooperare și verificare, cooperare întâi, și verificare. În cadrul mecanismului de verificare, acest demers, așa cum a fost el formulat, reprezintă o ingerință nepermisă care afectează independența justiției, pentru că acest gen de scrisori care au fost circulate la Ministerul Justiției, au ajuns la CSM, la Înalta Curte de Casație și Justiție, induc în mod clar o presiune asupra magistraților care afectează independența justiției și mi se pare inacceptabil așa ceva. Și de aceea cred că e nevoie de o clarificare, nu este nimic anormal. Important este ca pe viitor asemenea atitudini să nu se mai întâlnească”, a conchis Tăriceanu.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis scrisoarea președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în document aceasta solicitând ca forul european să spună dacă documentul din 2012 ce presupune ingerințe în justiție e unul autentic. Dăncilă afirmă că informările lui Tudorel Toader arată că era o practică repetată.

Dăncilă cere, în scrisoarea transmisă lui Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, clarificarea adresei din 2012, transmisă de CE ministrului Justiției de la acel moment, Mona Pivniceru, și care conține 21 de cerințe adresate guvernului, inclusiv solicitări concrete, directe, privind anumite cauze penale.

Este vorba despre un document din 10 octombrie 2012, adresat Guvernului României, care prezintă o listă de 21 de cerințe ale Comisiei Europene în legătură cu MCV, prezentat de Antena 3.

Unul dintre puncte prevede descrierea situaței si stabilirea pașilor de urmați în cazuri de corupție cunoscute, fiind date și nume: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Șerban Brădișteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu.