Tăriceanu: Ancheta DNA în cazul OUG 13, o imixtiune nepermisă. Răspunderea pentru aceste acte este una politică

Publicat: 07 02. 2017, 20:05
Actualizat: 27 03. 2019, 05:35

„Sunt extrem de preocupat de acțiunea DNA de a ancheta modul în care au fost elaborate acte legislative la nivelul guvernului. Acest lucru înseamnă o imixtiune nepermisă a Ministerului Public în activitatea Guvernului”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Senatului a subliniat că rolul de control al Guvernului este exercitat de Parlament.

„Prin urmare, ceea ce se întâmplă astăzi, e o dublă anomalie. Anchetarea deciziilor politice ale Guvernului nu s-a pomenit nicăieri în nicio țară din Europa și nici în România de 27 de ani ca parchetul să interfereze în modul în care guvernul elaborează actele legislative. Răspunderea pentru aceste acte este una politică și Guvernul trebuie să dea socoteală până la urmă în fața electoratului. Aceasta este singura cenzură pe care guvernul o are”, a mai afirmat Tăriceanu.

Procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, a fost citat, luni, la sediul DNA, în calitate de martor în dosarul deschis după adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea codurilor penale. La ieșirea de la DNA, Sima a declarat că nu își reproșează nimic cu privire la proiectul privind grațierea, la a cărei elaborare a contribuit. Întrebat dacă cei de la Direcția elaborare a actelor normative din cadrul Ministerului Justiției au elaborat un punct de vedere prin care desființau în 15 pagini punct cu punct actul normativ care modifică Codurile Penale, Sima a răspuns că nu știe.

Constantin Sima a fost detașat de la Parchetul General la Ministerul Justiției, după ce portofoliul a fost preluat de Florin Iordache. Ulterior, după demararea anchetei privind redactarea și adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea codurilor, procurorul general al României a cerut retragerea acestuia, cerere aprobată de CSM. În aceeași situație este și Oana Hăineală.

Procurorii DNA au deschis o anchetă ca urmare a unei sesizări primite după adoptarea OUG 13, deschizând o anchetă. DNA a cerut documente Ministerului Justiției privind persoanele care au lucrat la redactarea proiectelor.

Ordonanța de urgență 13 a fost abrogată duminică, după ce sute de mii de oameni su protestat în toată țara.