Tăriceanu: Când eram premier, mergeam cu Băsescu la Consiliu, pentru că n-am vrut o dispută

Publicat: 21 05. 2012, 16:08
Actualizat: 06 03. 2013, 17:30

Liderul deputaților PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că, atunci când era premier, nu a vrut să genereze o dispută, astfel că s-a ajuns la o formulă de reprezentare bicefală la Consiliul European, el mergând împreună cu președintele Băsescu la reuniuni.

„Toate aceste atitudini pe care și le arogă cu de la sine putere și printr-o interpretare complet deformată a Constituției duc la astfel de situații, iar cei care au făcut Constituția au avut înțelepciunea necesară, învățând și din experiența altor țări, să nu pună în Constituție toate greșelile pe care astăzi președintele nostru le face. Nu văd decât o repetare a unor situații foarte neplăcute care au mai existat și în trecut și în care, din păcate, actorul principal a fost, din păcate, tot președintele Băsescu”, a declarat Tăriceanu.

Întrebat despre medierea Curții Constituționale în această problemă și ce se va întâmpla dacă Parlamentul va decide desemnarea lui Victor Ponta, Tăriceanu a răspuns că, din fericire, în trecut astfel de chestiuni nu au ajuns la judecata Curții Constituționale.

„A existat un echilibru care s-a menținut permanent, dar pe care, așa cum vă spuneam, președintele l-a stricat odată cu apariția lui Boc sau Boc l-a stricat. Nici nu știm, în definitiv, și nici nu mai are importanță cine. Cred că preeminența pentru acțiunile europene revine prim-ministrului, fără îndoială. Președintele are un alt rol, care este consfințit de Constituție. Firește, fiecare trebuie să-și ia în îndeplinire atribuțiile și să-și îndeplinească rolul așa cum este consfințit de Constituție, nu după cum dorește neapărat președintele”, a mai spus fostul premier.

Întrebat cum a rezolvat el problema când era prim-ministru și ce sfat are pentru Victor Ponta, Tăriceanu a răspuns că, în perioada în care era prim-ministru, a patricipat regulat la toate reuniunile Consiliului European alături de președintele Traian Băsescu, ambii considerând necesar să fie prezenți.

„N-am vrut să generez o dispută din acest motiv și sigur că s-a ajuns la această formulă de reprezentare bicefală, la nivel de Executiv, dar, după cum știți, toate deciziile care se iau la Consiliul European trebuie, ulterior, implementate. Implementarea nu revine nici măcar 1% Președinției. Nu are instrumentele legale, nu are pârghiile necesare. Toate aceste lucruri revin Guvernului, așa încât vă dați seama că este o absurditate ca România să fie reprezentată de președinte și ca implementarea să fie făcută de Guvern. Cred că este o dispută în care președintele perseverează și greșește, dar, din punctul meu de vedere, nu mai este o noutate”, a încheiat Tăriceanu, adăugând că s-ar putea ajunge la modificarea Constituției pentru ca textul acesteia să fie și pe înțelesul celor fără pregătirea necesară.