Tăriceanu: Grindeanu are o agendă politică paralelă. Luni depunem moțiune de cenzură

Publicat: 15 06. 2017, 17:29

„După cum vedeți, asistăm la niște elemente de circ reprobabil din partea unui om care a ajuns prim ministru acolo nu prin propriile merite, ci pentru că a fost desemnat de coaliția majoritară. Acum, din moment ce PSD-ALDE au retras sprijinul politic, ar trebui să-și depună mandatul. Nu există o altă soluție decât moțiunea de cenzură, am hotărât împreună cu colegii mei măsura validării unei moțiuni de cenzură luni în Parlament”, a declarat liderul ALDE.

Tăriceanu a ținut să explice încă o dată motivele pentru care se dorește plecarea lui Grindeanu de la șefia Guvernului, primul dintre ele fiind acela că premierul s-a dovedit incapabil să coordoneze echipa guvernamentală. „Al doilea motiv este acela că atitudinea lui Sorin Grindeanu denotă o agendă politică nu doar paralelă, ci total divergentă cu cea a coaliției”, a adăugat acesta. 

Astfel, coaliția PSD-ALDE a decis depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva primului ministru, iar luni va avea loc ședința Birourilor Permanente reunite în care va fi anunțată depunerea documentului, urmând ca aceasta să fie dezbătută și supusă la vot în termen de trei zile, așa cum prevede Constituția. 

Întrebat dacă actuala coaliție riscă să piardă majoritatea parlamentară, Tăriceanu a replicat că „nu are niciun fel de emoție” și că, în acest moment, nu s-a discutat despre cooptarea la altor partide la guvernare. 

„Eu n-am spus că nu discutăm UDMR și n-am spus că n-o să discutăm. Nu avem ce să discutăm cu UDMR referitor la procedurile pentru demiterea premierului numit de coaliție. Dacă după moțiune cei de la UDMR vor arăta că au disponibilitate pentru guvernare, vom discuta. Am declarat că acea disponibilitate pe care noi am arătat-o se menține. Dacă vor exista astfel de intenții sigur că putem să discutăm”, a declarat Tăriceanu referitor la întărirea majorității prin cooptarea altor formațiuni. 

Președintele Senatului a încheiat spunând că principalul obiectiv rămâne rezolvarea crizei politice, în condițiile în care „avem un premier care se ține de scaun și folosește tot felul de metode pentru a rămâne la Palatul Victoria. Lucru care nu e normal într-o democrație parlamentară. Fără o susținere politică, n-ai cum să fii prim ministru și dacă ai ajuns și nu mai ai susținere, trebuie să te retragi”.