Tăriceanu le recomandă procurorilor să folosească documente de pe site-ul Senatului. „Nu toată lumea, în ziua de astăzi, a asimilat o serie de evoluții tehnologice care au apărut”

Publicat: 20 04. 2015, 15:57
Actualizat: 20 04. 2015, 19:41

Senatul va transmite toate documentele cerute de procurorii anticorupție referitoare la solicitările privind reținerea și arestarea preventivă a tuturor senatorilor din anii 2014 și 2015, a decis Biroul Permanent, în ședința de luni, 20 aprilie. Cu toate acestea, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu a ratat ocazia de a-i ironiza pe procurori, spunând că respectivele documente se află, oricum, pe site-ul Senatului.

„Am sesizat comisia juridică să facă toate materialele soilicitate, sunt toate documente publice, se găsesc pe site-ul Senatului. Am transmis secretarului general al Senatului să trimită toate aceste documente până pe 22 aprilie și să poarte în continuare toată corespondența instituțională cu Parchetul. Nu e niciun fel de problemă, ele oricum sunt pe site-ul Senatului. Dar dacă se dorește ca aceste documente să plece însoțite cu o ștampilă, considerându-se că cele de pe site nu sunt suficiente, este o modalitate care mă duce cu gândul că nu toată lumea, în ziua de astăzi, a asimilat o serie de evoluții tehnologice care au apărut. Nu e nicio problemă, le furnizăm sub formă scrisă, pe hârtie”, a spus Tăriceanu, la finalul ședinței Biroului Permanent.

Direcția Națională Anticorupție a făcut o nouă solicitare către Senat, prin care cere, din nou, toate înscrisurile în cazul cererii de reținere și arestare preventivă a lui Dan Șova, dar și al celorlalte solicitări de acest fel. De data aceasta, procurorii DNA obligă Senatul să trimită aceste documente până miercuri, 22 aprilie. În caz contrar, transmite DNA, Senatul ar „obstrucționa justiția”.

„Cererea de predare de înscrisuri adresată președintelui Senatului de către procurorii DNA se întemeiază pe dispozițiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia „În cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni și sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanța de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte și să le predea, sub luare de dovadă.  În prezenta cerere se arată că „refuzul de punere a dispoziția DNA a înscrisurilor solicitate constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)”, a transmis DNA, sub semnătura procurorilor Constantin Claudiu Dumitrescu și Uncheșelu Jean.

Săptămâna trecută, DNA a trimis două solicitări către Senat prin care cerut toate înscrisurile întocmite de această Cameră, privind urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție, în 2014 și 2015, precum și documentele în cazul senatorului Dan Șova.

„Este o cerere inedită”, a comentat atunci președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.