Tăriceanu: Mi-aș dori de la liderii altor state o abținere de la tentația dictaturii politice

Publicat: 20 05. 2019, 13:28

„Înțeleg de la membrii Guvernului că am închis numai puțin de 90 de dosare, un număr record, și nu dintre cele mai ușoare. Mi-aș dori, evident, să vedem și de la liderii altor state o recunoaștere publică și o abținere de la tentația dictaturii politice sau a aroganței birocratice. Nu mai este un secret pentru nimeni că nu doar ALDE europeană ci și Uniunea Europeană însăși se confruntă cu provocări majore”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul conferinței „Viitorul Europei”.

Acesta a adăugat că este nemulțumit de viziunea Europei „cu două viteze” și de felul cum „periferia” Uniunii trebuie să urmeze ceea ce decide „centrul”.

„Senzația mea este că unele țări vest-europene au fost deranjate din confortul lor de apariția noilor membri. Există diferențe culturale, istorice între noi, dar acestea trebuie să încercăm să le depășim, nu să le accentuăm. În ultima perioadă sesizez anumite atitudini care denotă o aroganță și o suficiență care dău impresia că Europa trebuie să meargă pe acest proiect pe care eu îl consider nepotrivit, cu două viteze. Un grup de state care iau deciziile, dau direcția și unul care să urmeze deciziile. Uniunea nu va putea să funcționeze în felul acesta, un centru hegemonic care-și revarsă asupra periferiei bunăvoința. Pentru această bunăvoință periferia trebuie să facă ce dorește centrul”, a afirmat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai afirmat că își dorește ca liberalii europeni să aibă aceeași influență precum au avut în 2002.

„Europa are la dispoziție aceste instrumnete de a asigura coeziunea care nu au fost create ca instrumente de pedepsire a celor care sunt mai puțin pe placul Comisiei Europene, cum se încearcă în ultima perioadă. Cred că politica de coeziune care este și cea mai de succes trebuie să continue pentru a realiza până la urmă solidaritatea și ca tendințele suveraniste prea accentuate să fie atenuate. UE, în ultimii ani a fost condusă de PPE, care este conservator. Liberalii trebuie să joace un rol important la fel de important pe viitor precum l-au jucat în momentul cheie al anului 2002”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

Vorbind despre criza refugiaților, acesta a precizat că este bucuros că în România nu există partide politice anti-europene.

„Efectele crizei refugiaților din 2015 se resimt încă în valurile de mișcări populiste, xenofobe și anti-imigraționste. Răspunsul fiecărei națiuni în parte la aceste mișcări va contribui la conturarea destinului nostru european comun. Sunt bucuros că în România nu există partide politice antieuropene și sunt nerăbdător să văd rezultatele alegerilor de săptămâna viitoare, fără a avea temerea că acestea pot alimenta în țara noastră tendințe xenofobe sau extremiste”, a conchis Tăriceanu.

Liderul ALDE a participat luni la conferința „Viitorul Europei”, unde invitat de onoare a fost ex președintele ALDE pentru Europa Sir Grahan Watson. La eveniment au mai fost prezezinți candidații formațiunii la europarlamentare, Norica Nicolai, Renate Weber și Daniel Barbu.