Tăriceanu sugerează că urmărirea penală a unor demnitari a fost influențată politic

Publicat: 06 10. 2014, 13:33
Actualizat: 06 10. 2014, 15:23

Referindu-se la cererile DNA pentru încuviințarea urmăririi penale a foștilor miniștri Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu, în prezent senatori, Tăriceanu le-a spus jurnaliștilor să se uite în Constituție și să vadă că „parlamentarii nu beneficiază de imunitate decât pentru declarațiile politice”.

„Față de acest lucru, este posibilă numai cu aprobarea Parlamentului, în cazul de față al Senatului, ce? Arestarea, reținerea sau percheziționarea. În rest, toate celelalte mecanisme funcționează normal, ca în cazul oricărui cetățean. Parlamentarii pot să fie anchetați, pot să fie cercetați și inclusiv deferiți instanțelor de judecată. Pot să fie inclusiv condamnați și să ajungă să trebuiască să-și ducă pedeapsa la îndeplinire. Nu există niciun fel de restricție decât cele de care v-am spus”, a declarat președintele Senatului.

El a invocat inclusiv că parlamentarii pot fi reținuți în urma unui flagrant.

„Nu e vorba de niciun fel de imunitate suplimentară”, a insistat Tăriceanu.

„Nu cred că e normal să ne jucăm cu libertatea oamenilor”, a mai spus șeful Senatului.

El a fost întrebat dacă în interpretarea sa asupra Constituției și legilor în vigoare, în cazul în care Senatul nu ar decide începerea urmăririi penale ca celor doi senatori PSD s-ar putea continua cercetarea penală a acestora și s-ar ajunge cu acest caz în instanță.

„De ce nu? Nu ar fi singurul caz. Dar eu nu vreau să anticipez. Nu știu ce vor vota colegii mei. Așteptați să vedem raportul Comisiei juridice și vom putea să decidem. Există posibilitatea ridicării imunității, există posibilitatea altei atitudini. Nu știu să vă spun de acuma și nici nu este rolul meu să fac acest lucru”, a mai spus Tăriceanu.

La observația jurnaliștilor că în cazul celor doi este vorba de parlamentari care au fost miniștri, astfel că se aplică Legea răspunderii ministeriale, care prevede o astfel de imunitate împotriva anchetelor penale pentru care este necesar avizul Parlamentului, Tăriceanu a replicat: „Da, și cred că procedurile prevăzute de Constituție și de lege sunt corecte și ele trebuie respectate. Repet, nu sunt adeptul să ne jucăm cu drepturile și libertățile individuale. Sunt numeroase cazuri de foști miniștri sau de miniștri în funcție împotriva cărora s-a început urmărirea penală, au trebuit să demisioneze din funcțiile respective, și-au distrus carierele politice, ca în final procuratura să decidă neînceperea urmăririi penale. De ce s-a întâmplat acest lucru? E bine știut, pentru că în România lupta politică așa cum este dusă depășește limitele rezonabilului și iată că prestigiul, imaginea, onorabilitatea unor oameni este distrusă din cauza acestui mod de a înțelege și a duce lupta politică și eu cred că atunci când este vorba inclusiv de ei, nu au drepturi suplimentare, dar nici mai puține decât ceilalți”.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, miercuri, după ședința Biroului Permanent, că referatul DNA și copiile materialului probator în cazul Microsoft au fost trimise la Comisia juridică, care ar termen 15 zile calendaristice să facă raport.

Tăriceanu a precizat că în ședința Biroului permanent s-a analizat solicitatea primită de la Direcția Națională Anticorupție pentru începerea urmăririi penale vizând doi membri ai Senatului, foștii miniștri Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu.

„Am încercat cu maximă rapiditate să operaționalizăm această problemă, am hotărât, conform Regulamentului, să înaintăm Referatul și copiile materialului probator către Comisia juridică, căreia i-am dat 15 zile pentru întocmirea raportului”, a afirmat Tăriceanu.

Președintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că solicitarea DNA de începere a urmăririi penale împotriva foștilor miniștri Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu va fi discutată în 8 octombrie.

„Am convenit împreună cu colegii din Comisia juridică să avem ședința pe data de 8 octombrie și vom încerca să luăm și o decizie atunci, iar pe 6 și 7 octombrie fiecare membru al comisiei să poată studia individual dosarele transmise de DNA”, a declarat Boboc.

El a menționat că cel mai probabil Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu vor fi invitați tot pe 8 octombrie în fața Comisiei juridice pentru a-și prezenta punctele de vedere, având posibilitatea ca înaintea acestui moment să studieze materialele transmise de DNA.

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a anunțat, marți, că procurorul general Tiberiu Nițu a transmis ministrului Justiției referatul DNA prin care se solicită declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de: senatorul Ecaterina Andronescu – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani; deputatul Valerian Vreme – pentru abuz în serviciu; senatorul Petru Șerban Mihăilescu – pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani.

Procurorul general a transmis Parlamentului European referatul DNA prin care se solicită declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de europarlamentarul Dan Nica, suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

De asemenea, procurorul general al PICCJ a transmis președintelui Traian Băsescu referatul DNA prin care se solicită declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de: Adriana Țicău, fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani; Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani; Daniel Funeriu, fost ministru al Educației și Cercetării – pentru abuz în serviciu; Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educației și Cercetării – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani; Mihai Nicolae Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor Publice – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.