Tokes, după ce i-a fost retrasă Steaua României: ”E o ofensă clară”

Publicat: 11 03. 2016, 19:27

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, cum comentează retragerea Ordinului „Steaua României”, TÅ‘kés a răspuns că decizia reprezintă și „un fel de negație a procesului schimbării de regim”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Cred că în retragerea distincției mele se poate găsi elementul provocator al puterii post comuniste reprezentate prin Victor Ponta, Corina Crețu și tovarășii lor. E foarte trist că nu doar comuniștii și ceaușiștii de azi stau în spatele acestor acte, ci și naționalismul tradițional românesc, deoarece vedeți că un german retrage distincția de la un maghiar, în România. Este chiar ridicol. Pe de altă parte, e o ofensă clară împotriva schimbării de regim pornită din Timișoara și reprezintă un fel de negație a procesului schimbării de regim. Trebuie văzut acest act în așa fel. Fac abstracție de la persoana mea, pentru că asemenea lucruri se pot întâmpla și cu alți cetățeni români de etnie maghiară sau altă etnie sau cu cetățeni români de etnie românească”, a spus TÅ‘kés.

La rândul său, Günther Dauwen, directorul Alianței Libere Europene (European Free Alliance – EFA), a declarat, în aceeași conferință de presă, că numele lui TÅ‘kés László este recunoscut la nivel internațional și respectat.

„Când am studiat științe politice în Universitatea Antwerp în 1998-1999, am citit și auzit de acțiunile lui Tokes Laszlo, care a adus României libertatea, pentru ca acum, din senin, fără nicio explicație clară sau decizie a unui tribunal, să i se revoce disticția. Vă puteți imagina și că în restul Europei se pun întrebări cu privire la ce s-a întâmplat. Nu aș spune că e provocare, ci un semn clar de slăbiciune din partea României”, a afirmat Günther Dauwen.

În urmă cu o săptămână, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind retragerea Ordinului Steaua României lui László TÅ‘kés. Președintele preciza că decizia sa vine ca urmare a hotărârii instanței. El a spus că atunci când statul român acordă o distincție vrea să răsplătească pe cel distins și să îi recunoască un merit, însă, în același timp, cel care primește decorația trebuie să recunoască România, Constituția și valorile care stau la baza acesteia.