Traian Băsescu: Și eu vreau un guvern al opoziției dar problema este dacă se poate. Mă gândesc și că o eventuală moțiune de cenzură ratată va consolida alianța PSD – ALDE

Publicat: 31 05. 2019, 09:00

„Și eu vreau un guvern al opoziției, dar… Problema este dacă se poate. Până una alta, avem PNL – USR – PMP care sunt departe de a avea în Parlament numărul de voturi necesar reușitei unei moțiuni de cenzură. Și dacă cele trei partide se înhăitează cu UDMR și Pro România plus ceva „scursură” suplimentară adusă de Ponta de la PSD, lucrurile nu vor sta mult mai bine. Sigur, cu acest supliment de voturi moțiunea ar putea să reușească. Problema este cum se va putea guverna într-o astfel de alianță, în condițiile în care UDMR are ca principal mod de parteneriat politic șantajul, iar Pro România minciuna (vezi votul de la alegerea lui Ciolacu)”, a scris Traian Băsescu, vineri pe Facebook.

 

Acesta mai spune că un eșec al unei moțiune de cenzură nu ar face decât să consolideze coaliția PSD-ALDE.

„Mă gândesc și la faptul că o eventuală moțiune de cenzură ratată va consolida alianța PSD – ALDE la guvernare. Pentru a stopa aplicarea Programului de Guvernare moșit de Dragnea și pentru a aplica necesarele corecții în economie, președintele Iohannis și PNL – USR – PMP vor, pe bună dreptate, plecarea guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură. Singura problemă este dacă se poate. După succesul PNL și USR- PLUS de la europarlamentare, trebuie exclus eșecul unei moțiuni de cenzură. Decât un eșec, care ar consolida alianța PSD-ALDE-UDMR, mai bine plecăm în vacanță”,a explicat Băsescu.

Senatorul PMP a precizat că în contextul în care PNL a câștigat europarlamentarele, Cabinetul Dăncilă ar fi trebuit să demisioneze, însă în societatea românească încă „nu funcționează bunul simț politic”.

„P.S. – 1. Atenție, PNL a câștigat alegerile pentru Parlamentul European și nu pentru Parlamentul României. 2. În astfel de situații soluția corectă ar fi fost demisia voluntară a guvernului Dăncilă, dar la noi încă nu funcționează bunul simț politic. 3.Povestea alegerilor anticipate este doar diversiunea unora care vor să pară implicați știind bine că tehnic nu este posibil”,a conchis fostul președinte al României.

Noul președinte al Camerei Deputaților este Marcel Ciolacu, după votul de miercuri, acesta urmând să îl înlocuiască pe Liviu Dragnea, după ce Dragnea a fost încarcerat ca urmare a condamnării la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman.

Marcel Ciolacu a obținut 172 de voturi, în timp ce Raluca Turcan, susținută de PNL, USR și PMP, a primit 100 de voturi. Reprezentantul UDMR, Kelemen Hunor, a fost votat de 20 de deputați. Totodată, 11 voturi au fost anulate.