Un deputat din opoziție face anunțul: PSD-ALDE au adoptat la comisie modificarea privind accesul la informații clasificate

Publicat: 02 07. 2019, 11:45

„Fix în sesiune extraordinară, majoritatea PSD și ALDE din Comisia de Apărare a votat un proiect aberant conform căruia refuzul certificatului ORNISS – de acces la informații clasificate – trebuie motivat față de persoana refuzată. Cu alte cuvinte, SRI sau SIE ar trebui să transmită celor suspectați de spionaj în favoarea unui stat ostil, de exemplu, faptul că nu li se oferă acces la informații clasificate pentru că sunt luați în vizor și supravegheați. Eventual ar trebui să li se devoaleze și rețelele noastre de siguranță națională. Tot ce ar trebui să facă un spion sau un infractor pentru a afla dacă e vizat într-un dosar ar fi să ceară certificatul ORNISS – și ar primi imediat un rezumat al direcțiilor în care e suspectat”, a scris Ovidiu Raețchi, marți, pe Facebook.

Vicepreședintele Comisiei pentru apărare a Camerei Deputaților a adăugat că proiectul este imposibil de aplicat și cu siguranță inițiativa va fi respinsă de plen sau de CCR.

„Dintre toate legile inițiate de PSD în materie de siguranță națională, domeniu în care sunt oricum catastrofali, aceasta îmi amintește cel mai mult de Cascadorii Râsului. E imposibil de aplicat, cu certitudine că va fi respinsă de plen sau de CCR. În mod evident, SRI și SIE au spus că nu susțin adoptarea proiectului de lege, care e pur și simplu ilegal, bătându-se cap în cap cu principiile elementare ale clasificării informațiilor, dar, sigur, clovnii PSD știu mai bine”, a conchis deputatul PNL.

Proiectul, care a primit raport de adoptare marți în Comisia de apărare a Camerei, vizează modificarea și completarea Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate.

Prin urmare este introdus un articol care prevede că: „Avizul, retragerea, sau după caz respingerea acordării certificatului de securitate sau autorizației de acces pentru persoanele cu atribuții nemijlocite în domeniul protecției informațiilor clasificate se transmit, motivat către solicitat și către beneficiarul nemijlocit”.

De asemenea, conform inițiativei, „în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Hotărârea numărul 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, cu modificările și completările ulterioare, se modifică corespunzător”.

Proiectul de lege a fost inițiat de deputații PSD Eugen Neață Dorel Căprar și Alexandru Bălănescu și a fost respins de Senat pe 10 iulie 2018. Innițiativa legislativă va fi votată de plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional.