Un eurodeputat ALDE: E posibil ca Timmermans să citească, luni în PE, o declarație pe statul de drept în România

Publicat: 11 04. 2019, 14:08
Actualizat: 12 04. 2019, 12:28

„Va fi o declarație, luni după-amiază, a Comisiei Europene, la care, în mod normal, eu am cerut timp de vorbit, dar de regulă la astfel de dezbateri, că ele nu durează mult, vorbesc liderii grupurilor politice, adică vine Comisia și face o declarație și răspund liderii grupurilor politice. Cineva trebuie să fie și din partea Guvernului României acolo, că avem Președinția Consiliului UE. Nu cred că se va duce premierul Viorica Dăncilă”, a afirmat Renate Weber, joi, pentru MEDIAFAX.

Ea a precizat că această declarație a Comisiei Eruopene vine în urma unei solicitări PPE, aprobată azi în Conferința Președinților a PE. Renate Weber mai susține că este o mișcare „în logica de campanie”, Frans Timmermans fiind candidatul socialiștilor europeni pentru șefia CE.

„Asta este o chestie pusă perfect în logica de campanie. Dacă ați urmărit un pic meciurile dintre Manfred Weber și domnul Timmermans, aici Manfred Weber a cerut și ceilalți au fost de acord. Timmermans va veni să vorbească. Meciurile lor din această campanie nu mai sunt joburile cetățenilor europeni, nu mai interesează schimbările climatice, ci statul de drept din România. Se ceartă între ei cine este mai dur: noi pe România sau voi pe FIDESZ. E o miză eminamente politică. Eu nu știu cum la un moment dat nu le e jenă să facă lucrurile astea pe față. E ultima sesiune a Parlamentului. Noi terminăm activitatea joi. PPE a cerut. Nici nu știu câtă lume va fi prezentă săptămâna viitoare la Strasbourg, pentru că mulți dintre europarlamentari deja sunt în campanie”, a adăugat Renate Weber.

În schimb, europarlamentarul Cristian Preda a scris, luni, că Partidul Popular European cere discutarea situației statului de drept în România și adoptarea unei noi rezoluții despre „derapajele guvernării Dăncilă”, dezbaterea și votul în Parlamentul European urmând să aibă loc între 15 și 18 aprilie.

Pe 13 noiembrie, Parlamentul European a adoptat un proiect de rezoluție, elaborat de Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE), prin care exprima preocuparea privind modificarea legislației penale și judiciare în România. Textul rezoluției semnalează „preocuparea profundă” a Parlamentului European privind modificarea legislației penale și judiciare, avertizând că există riscul subminării independenței justiției și a acțiunilor anticorupție.

Rezoluția a fost adoptată după două dezbateri organizate în Parlamentul European la care au participat premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis. Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, conține 13 recomandări către România și instituțiile Uniunii Europene în ceea ce privește sistemul judiciar și combaterea corupției.