USR a atacat la CCR Legile justiției: Subminează independența magistraților

Publicat: 22 01. 2018, 13:42
Actualizat: 23 01. 2018, 08:43

„Uniunea Salvați România a depus, luni, la Curtea Constituțională sesizările în privința proiectelor de modificare a legilor justiției, care subminează independența magistraților din România”, au anunțat cei de la USR.

Sesizările au fost semnate de toți cei 27 de deputați ai partidului, cărora li s-au alăturat 16 deputați PMP, patru independenți și trei deputați PNL. 

„Acum câteva minute, USR a depus contestație la Curtea Constituțională pe cele trei legi ale Justiției. Așteptăm cu interes analiza acestor contestații și decizia Curții. USR a promis că va folosi toate instrumentele legale și toate pârghiile pe care le are la dispoziție pentru a încerca să amâne și, până în final, sperăm noi să blocăm acest abuz asupra statului de drept”, a declarat liderul USR, Dan Barna, la Parlament.

Juriștii USR au găsit noi motive de neconstituționalitate față de sesizările deja depuse la CCR de ÎCCJ și PNL pe legile justiției. De exemplu, ÎCCJ nu a invocat în sesizare motive extrinseci, de procedură, ci s-a limitat la atacarea unor articole individuale, în timp ce USR a arătat în sesizare că cele trei proiecte de modificare a legilor justiției au fost adoptate cu încălcarea principiului bicameralismului și principiului respectării legii, precum și cu încălcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului. De asemenea, juriștii USR au arătat în sesizare că proiectele încălcă obligațiile rezultate din aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat.

În ceea ce privește motivele intrinseci de neconstituționalitate, USR a contestat în plus față de ÎCCJ separarea strictă a carierelor judecătorilor și procurorilor și diminuarea atribuțiilor plenului CSM în favoarea secțiilor separate: „Transferul atribuțiilor Consiliului Superior al Magistraturii de la Plen către secții a fost aspru criticat și în doctrină, considerându-se că această manevră neconstituțională sporește posibilitatea ca deciziile să fie influențate de factori externi, provenind din sfera politică”, se arată în sesizarea formulată de Uniunea Salvați România.

Obiecțiile de neconstituționalitate ridicate de Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și de PNL pe aceeași temă vor fi judecate de CCR în ședința de plen de marți. 

Pe 21 decembrie 2017, ICCJ a transmis că a decis sesizarea CCR pe marginea neconstituționalității a 12 dintre articolele modificate de Parlament din Legea privind statutul magistraților. În aceeași zi și PNL a anunțat că a contestat la CCR modificările aduse legii privind statutul magistraților.

O zi mai târziu, pe 22 decembrie, Înalta Curte a sesizat Curtea și în legătură cu neconstituționalitatea unor articole modificate de Parlament din alte două legi: Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea 317/2004 privind funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.