USR atacă la Curtea Constituțională înființarea Comisiei de anchetă pentru SPP

Publicat: 20 02. 2018, 18:19
Actualizat: 28 03. 2019, 17:03

Juriștii USR vor ataca la Curtea Constituțională hotărârea de înființare a Comisiei speciale SPP invocând încălcarea atribuțiilor Comisiilor permanente pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlament, adăugând că această hotărâre a fost elaborată în grabă și nu are nici măcar expunere de motive, ceea ce încalcă regulile de tehnică legislativă, potrivit unui comunicat al formațiunii.

„Lege prevede clar că SPP își desfășoară activitatea cu respectarea Constituției și a legilor țării, a hotărârilor CSAT, precum și a regulamentelor militare. Controlul activității directorului SPP nu este de competența unei comisii parlamentare nou înființate, ci de competența CSAT, a instanțelor militare ori civile sau, în cazul rapoartelor anuale, a Comisiilor de apărare, ordine publică și siguranța națională. În aceste condiții, noua comisie specială este o nouă încercare a coaliției PSD-ALDE de a discredita o instituție importantă a statului și conducătorul ei, așa cum s-a întâmplat anul trecut cu DNA și Laura Codruța Kovesi în cadrul Comisiei Sufrageria care tocmai și-a încheiat activitate și a prezentat un raport plin de elucubrații”, se arată în documentul citat.

USR avertizează că există pericolul ca cel puțin o parte dintre persoanele din exteriorul SPP chemate în fața acestei comisii să mintă sau să inventeze, în fața acestei comisii ori a publicului, fapte pe care membrii săi nu le pot verifica.

Formațiunea opinează că această comisie este o nouă fumigenă marca PSD-ALDE menită să distragă atenția de la problemele majore din România – salariile reduse în urma revoluției fiscale, prețuri mai mari în magazine și rate mai mari la credite, autostrăzi neterminate și șosele pline de gropi, spitale insalubre, școli fără autorizații de funcționare și cu toalete în curte.

„Coaliția PSD-ALDE a reușit să ducă în derizoriu unul dintre cele mai importante instrumente ale democrației – controlul parlamentar – dar și Parlamentul în sine. În ultimul an a înființat o serie de comisii speciale de anchetă, cum ar fi Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, Comisia SIPA. Parlamentul a devenit, din păcate, tribună pentru elucubrații”, spune USR.

Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, marți, cu 225 de voturi „pentru” și 106 voturi „împotrivă”, proiectului de hotărâre privind înființarea Comisiei parlamentare de anchetă referitoare la verificarea activității directorului SPP.