USR contestă decizia AEP de a nu-i returna banii pentru campania electorală: „Obligă partidele politice să rămână tributare marilor finanțatori”

Publicat: 18 04. 2017, 12:24
Actualizat: 19 04. 2017, 12:21

„USR va contesta decizia Autorității Electorale Permanente de a nu ne returna 640,000 ron pentru campania electorală, din care cea mai mare parte reprezintă donatiile primite prin platforma Finanțare Politică construită de Asociația G2 și plăți către Google și Facebook. Motivul AEP este că toate acestea nu au semnăturile olografe ale donatorilor, Google și Facebook! Decizia AEP ne întoarce în secolul trecut, într-o perioadă apusă când plățile electronice erau abia la început și supuse neîncrederii. Din păcate, acțiunea acestei instituții – pe care am considerat-o ca având un rol modernizator în procesul electoral- pune sub semnul întrebării, pentru viitor, posibilitatea ca un partid să fie susținut, prin contribuții, de către cetățeni. Și nu orice fel de cetățeni, ci chiar segmentul cel mai activ din populație, acela care nu are timpul necesar să compleze un vraf de hârtii când există opțiunea globală de a dona, pentru orice cauză, cu un simplu click”, a afirmat Nicușor Dan în cadrul unui comunicat de presă.

În viziunea liderului USR, decizia AEP obligă partidele politice să rămână „tributare marilor finanțatori”, practică pe care partidul pe care îl conduce nu o va accepta niciodată.

„Decizia demonstrează că AEP, precum vechii politicieni, nu poate concepe că un partid poate strânge puțini bani de la mulți donatori și obligă partidele politice să rămână tributare marilor finanțatori. Știm foarte bine cât de mult rău a făcut și face în continuare politicii românești această practică. USR nu o va accepta niciodată și va continua să strângă donații prin instrumentele online, chiar cu riscul să nu beneficieze de posibilitatea legală a rambursării sumelor cheltuite în campaniile electorale”, a mai spus președintele USR.

„De asemenea vom face amendamente astfel încât posibilitatea de a face plăți electronice să fie clarificată în legislația în vigoare privind finanțarea partidelor politice”, a mai spus Nicușor Dan.