Val de demisii în Senat. Grupul lui Dan Diaconescu, în pericol de dizolvare

Publicat: 12 12. 2013, 13:09
Actualizat: 31 07. 2014, 06:38

Val masiv de racolări în Parlament. UNPR, care aparține grupului parlamentar PSD, este mai bogat cu patru senatori de la PPDD și patru deputați din același partid.

Potrivit unui comunicat de presă remis gândul, senatorii Ionei Agrigoroaei, Ruxandra Jipa, Constantin Popa și Marian Vasiliev și deputații Andrei Condurățeanu, Ioan Hulea, Nuțu Fonta și Iacob Pușcaș au anunțat că, începând cu joi, 12 decembrie, vor activa în tabăra pesediștilor.

În aceste condiții, grupul parlamentar PPDD de la Senat este în pericol să se dizolve, potrivit regulamentului Senatului, care prevede că un grup parlamentar trebuie să aibă minim șapte membri. În acest moment, după plecarea celor patru senatori, PPDD mai rămâne cu fix șapte membri, plus un senator afiliat.

„Un grup parlamentar poate fi constituit și poate funcționa numai dacă cuprinde cel puțin 7 senatori, care au fost aleși pe listele aceluiași partid, ale aceleiași organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțe politice sau alianțe electorale”, se arată în Regulamentul Senatului, articolul 16.

Mai mult, senatorul Ionel Agrigoroaei a explicat, contactat de gândul, că, din cunștințele sale, grupul se va dizolva cu siguranță cel târziu în luna februarie.

„Eu știu că se desființează grupul, că altfel nici nu plecam. Mai sunt doi colegi care m-au anunțat și ei că pleacă sigur. Dacă nu eram convins că se desființează, nu plecam la alt partid. Eu am vrut să fac atât de multe în grup, dar n-am avut cu cine”, a declarat senatorul.

Pe de altă parte, liderul senatorilor PPDD, Haralambie Vochițoiu, nu crede în această variantă. „Au plecat, ce să le faci. Nu ne dizolvăm, stați liniștită, avvem variante de rezervă, apelăm la import de senatori.  UNPR doar încearcă să forțeze o destabilizare. Calm, să vedem ce se întâmplă până luni, poate mai aducem doi înapoi”, a spus Vochițoiu, pentru gândul.

Astfel, configurația politică actuală arată că PSD conduce detașat cu 171 de deputați și 75 de senatori, urmat de PNL cu 100 de deputați și 50 de senatori. PDL a rămas constant, având în continuare 47 de deputați și 23 de senatori, la fel ca și PC, care are 18 deputați și 9 senatori. PPDD este partidul care a suferit cele mai multe plecări, intrând în Parlament cu 68 de parlamentari și rămânând cu doar 31, plus un afiliat.