Valeriu Zgonea, pus sub control judiciar pentru trafic de influență. El ar fi intervenit pentru numirea unei actuale deputate PSD la Comunicații, în 2013. UPDATE

Publicat: 15 02. 2017, 20:04
Actualizat: 03 10. 2018, 03:06

Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, a ieșit din sediul DNA Ploiești, după mai bine de două ore de audieri și nu a făcut niciun fel de declarații.

Acesta a fost însoțit de avocatul său.

Întrebat dacă Zgonea are calitatea de suspect într-un dosar de trafic de influență, avocatul său a declarat presei că „este o anchetă în stadiu incipient”.

Procurorii DNA Ploiești arată, într-un comunicat de presă, că Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților din partea PSD, a fost pus sub urmărire penală pentru trafic de influență, alături de Dumitru Dobrică, fost consilier județean la Buzău în perioada 2004-2013 și acționar al unei firme (Mecan Construct – n.r.), acesta fiind și el inculpat pentru cumpărare de influență.

Procurorii arată că în iulie 2012, Valeriu Zgonea a fost numit președinte al Camerei Deputaților, iar Dobrică i-ar fi promis acestuia foloase necuvenite, dacă intervenea pe lângă funcționari publici, pentru angajarea unei rude a lui Dobrică într-o funcție importantă.

Este vorba despre Ionela Dobrică, 27 de ani, fiica lui Dumitru Dobrică, actualmente președintele TSD Buzău, care a fost aleasă deputat de Buzău la alegerile din decembrie 2016. La momentul când a fost numită în funcțiile de la Ministerul Comunicațiilor, ea avea 24 de ani.

Ulterior, Zgonea ar fi primit de la Dumitru Dobrică foloase necuvenite în valoare de aproximativ 52.000 de lei, reprezentând contravaloarea unei excursii de 4 zile la Viena, în perioada 16-19 mai 2013, respectiv a unor cheltuieli pentru construirea unei case de vacanță în județul Covasna.

O astfel de casă de vacanță nu apare în declarațiile de avere ale lui Valeriu Zgonea.

Pe 22 aprilie 2013, ca urmare a intervenției lui Valeriu Zgonea, fiica lui Dobrică, Ionela Dobrică, a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului Comunicațiilor, „deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu”, arată procurorii DNA.

„Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu -Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită,  la data de 23.01.2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale”, mai arată procurorii.

În perioada respectivă, 2013-2014, ministrul Comunicațiilor era Dan Nica.

Valeriu Zgonea este obligat de procurori, prin controlul judiciar, să vină la sediul DNA de câte ori este chemat, să vină regulat la Poliție conform programului de supraveghere, să nu părăsească țara, să nu se apropie și să nu comunice cu persoanele cercetate în dosar și să nu dețină arme.