Victor Ponta: „Dacă statul exploata gazele din Marea Neagră, aurul, nu mai trebuia să se împrumute”

Publicat: 04 04. 2024, 16:16
Actualizat: 05 04. 2024, 00:20

This browser does not support the video element.

Victor Ponta este de părere că țara noastră a ratat o serie de oportunități în ceea ce privește valorificarea unor resurse, prin care s-ar fi putut evita împrumuturile. Ponta a mai vorbit și despre planul său pentru București, ce viza trecerea metroului bucureștean în administrația Primăriei. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă 

Victor Ponta consideră că România ar fi trebuit să se focuseze pe exploatarea gazelor și a aurului, precum și pe dezvoltarea agriculturii. Politicianul precizează că astfel țara noastră nu ar mai fi fost nevoită să importe alimente, sau să acumuleze datorii din împrumuturi.

Am avut oportunități economice din care statul câștiga bani, nu mai trebuia să se mai împrumute. Dacă făcea de acum 10 ani gazele din Marea Neagră, în continuare cred că trebuia să exploateze aurul, în continuare cred că trebuia să-și exploateze agricultura, ca să nu mai importăm alimente, nu mai trebuia să ne împrumutăm.

Problema este că puterea a fost la un om care nu are nicio legătură cu economia, căruia nu i-a fost foame în viața lui, care nu știe câți bani are. Eu cred că dnul. Iohannis știe câte case case are, dar nu și cât încasează chirii pe ele, acum banca aia austriacă  care închiriază de la Iohannis bănuiesc că nu se tocmește cu el. Nu știe nici cât e plinul de benzină, nu-și plătește avionul privat în care călătorește spre Capul Verde. Și atunci, nu-l interesează partea asta economică. Dacă nu ai tu o problemă, dacă nu te lovești de ele, e foarte greu să le înțelegi., a declarat Victor Ponta.

Victor Ponta: „În continuare nu știu cine este master-mind-ul politicii fiscale”

Liderul politic consideră că Ministrul Finanțelor are o comunicare defectuoasă, fapt ce poate îndepărta firmele investitoare. În ceea ce privește fiscalitatea, Victor Ponta e de părere că abia după alegeri, va fi clar cine trage sforile.

În continuare nu știu cine este master-mind-ul politicii fiscale economice, dar sunt convins că va fi unul după alegeri. Trebuie să tai din Administrația Publică, că asta nu o s-o facă ministrul de Finanțe. Din punct de vedere politic, nu-l înțeleg (n.r. – pe Boloș) pentru că este invers decât politica clasică. Boloș vine și spune: „Popor, acum vă e foarte bine pentru că sunt alegeri, la anul o să vă fie foarte rău”. Pe mine declarațiile lui Boloș m-au speriat pentru că se traduc în engleză și știu cât de birocratice au devenit firmele internaționale. După aceea zic să amânăm un an investițiile și zic: „Hai să nu mai facem fabrici în România, le facem în Ungaria”., a mai menționat fostul prim-ministru.

Ponta, despre metroul din Capitală

Ponta a abordat și subiectul metroului bucureștean, care, neaparținând de Primărie, este subvenționat din bugetele celorlalte orașe mari, precum Cluj sau Timișoara. Fostul premier consideră că una dintre măsurile necesare pentru Capitală este trecerea metroului în administrația Primăriei.

Metroul nu este la Primărie. Eu am fost cel mai aproape cu Oprescu să-l trecem la Primări, normal că Oprescu a cerut și subvenția, că altfel nu pot să-l țin din banii Primăriei. S-a terminat atunci. Am picat și eu și Oprescu și, de atunci, nu s-a mai vorbit. Eu, de exemplu, dacă Cîrstoiu zicea: „Domne, eu am un plan pentru metroul din București”, îmi plăcea foarte tare și să-mi spună cu cifre și chestii seroase. În momentul ăsta metroul din București primește subvenții de la Cluj, Iași sau Timișoara. Nu e normal. , a conchis Ponta.

Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, canalul de YouTube Gandul, pe paginile de Facebook Gandul și Marius Tucă și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”