VIDEO | Marcel Ciolacu, replică dură pentru „zidurile” lui Nehammer: „Dacă doreşte abordarea cu garduri, să şi le plătească, să iasă din Schengen”

Publicat: 18/09/2023, 13:02
Actualizat: 18/09/2023, 13:14

Marcel Ciolacu a vorbit luni despre subiectul acționării Austriei în instanță, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), explicând care este următorul pas, după acest anunț care a stârnit diverse dezbateri și întrebări. Premierul a mai punctat că „tabloul” complet în care are loc ecuația Schengen nu este atât de simplu și că va cântări lucrurile după cele două ședințe JAI, cea care va avea loc în octombrie, cealaltă în decembrie.

Concluzia premierului este una simplă: „dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Shengen voi ataca la CJUE.”

Austria a spus „NEIN” la aderarea României la Schengen

Reamintim că, după 11 ani de așteptare, România nu a primit, la finalul anului trecut, undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși autoritățile române, dar și oficiali străini susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse.

Austria a fost singura care s-a impus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației. Mai mult, Austria s-a opus aderării României la Schengen, fără a lăsa vreo posibilitate de a discuta și fără a accepta vreo formulă de compromis, o situație fără precedent în Uniunea Europeană.

Ciolacu: „În octombrie este prima şedinţă JAI, în decembrie aveam a doua şedinţă JAI”

„Votul de veto de data trecută nu mai poate fi invocat, fiindcă a ieşit din termen, el ar fi trebuit invocat într-o anumită perioadă, nu ştiu dacă atunci s-ar fi impus în mod deosebit să venim… dar acum eu cred că se impune de a se veni cu un atac la Curtea Europeană de Justiţie.

În octombrie este prima şedinţă JAI, în decembrie aveam a doua şedinţă JAI, amândouă sunt sub preşedinţia Spaniei şi ţin legătura cu prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, în ceea ce priveşte trecerea pe ordinea de zi. Există toată deschiderea din partea primului ministru Pedro Sanchez şi toată susţinerea ca România să adere la Spaţiul Schengen”, a declarat premierul.

„Tabloul este mult mai mare şi nu este atât de simplu să spui da sau nu”

Ciolacu a mai arătat că urmează să vadă, cu Reprezentanţa României şi cu Ministerul de Externe, care sunt paşii cei mai buni.

”Există şi un vot împotriva Bulgariei, ridicat de Olanda. Între timp s-a ridicat MCV-ul şi României şi Bulgariei, aşteptăm şi o decizie a Olandei, să vedem dacă putem să mergem în continuare la pachet. (..) Tabloul este mult mai mare şi nu este atât de simplu să spui da sau nu. Eu cu certitudine, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Shengen voi ataca la CJUE.

Mai mult, eu doresc ca în acest demers, şi e un atac al statului român (..) eu vreau să am partener în acest atac pe care îl fac la CJUE Consiliul European, care ne susţine şi a declarat, Parlamentul European, care susţine România şi a declarat, şi Comisia Europeană, care ne susţine şi a declarat”, a mai spus Marcel Ciolacu, adăugând că lucrurile nu sunt chiar atât de comode pentru premierul Austriei.

„Nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să îşi facă ziduri cu sârmă ghimpată şi electrice”

Şeful Executivului a mai spus că va folosi ”tot ceea ce avem la îndemână şi tot ce este legal de făcut, fiindcă locul României este în spaţiul Schengen”.

”Eu nu o să fiu niciodată ipocrit, nu pot să spun că nu am nimic cu România şi că spaţiul Schengen este depăşit. Atunci de ce am votat anul trecut cu Croaţia. E o întrebare legitimă nu a mea, ca şi prim-ministru, e o întrebare legitimă a românilor pentru premierul Nehammer. (..)

Dacă este atât de distrus Schengen-ul, eu nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să îşi facă ziduri cu sârmă ghimpată şi electrice, nu am nicio problemă. Dacă Austria îşi doreşte această abordare cu garduri, să şi le plătească, să iasă din Schengen”, a mai spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu nu mai are nicio milă de Austria

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. El a spus că daunele produse României ”se ridică la cel puţin două procente din PIB”.

Oficialul român a precazat că acțiunea împotriva Austriei va demara dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

”Categoric, da”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat de reporter dacă România se va adresa Curții Europene de Justiției în cazul în care Austria își păstrează veto-ul.

De remarcat că în decembrie 2022 președintele Klaus Iohannis a respins categoric posibilitatea ca România să dea Austria în judecată.

”Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Iohannis în 14 decembrie 2022.

”Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă”

Premierul Ciolacu a respins acuzațiile Austriei legate de migrație, făcând referire și la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic.

”Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu.

Președinta CE, pledoarie pentru România și Bulgaria

Ursula von der Leyen a subliniat că România şi Bulgaria au devenit deja „un model, arătând cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările de migranţi”.

„Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim, în sfârşit, fără nicio întârziere!”, a declarat Ursula von der Leyen.

„Nu are niciun sens să vorbim despre o extindere”

După ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și alți lideri europeni au pledat pentru primirea de urgență a României și Bulgariei în spațiul liber comunitar, Vienei nu i-a luat mult timp să formuleze un răspuns.

Prin vocea ministrului de Interne, Austria transmite că acum nu este momentul pentru o extindere a spațiului Schengen. Astfel, Viena alege să respingă ferm solicitarea liderilor europeni.

„În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa. În multe ţări se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania şi Polonia.

La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”, a precizat Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei.

Oficial, Austria susține că se opune aderării României și Bulgariei la Schengen temându-se de un aflux de migranţi ilegali. Potrivit autorităților de la Viena, România şi Bulgaria nu îşi pot controla eficient frontierele, care ar deveni frontiere externe ale Uniunii Europene după aderare.

CITIȚI ȘI:

LIVE UPDATE: România, în zodia Schengen. Consiliul JAI, ziua decisivă. Austria, singurul stat care se opune aderării României și Bulgariei / Ciucă: „Mergem până la capăt” / Bode: „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

EXCLUSIV VIDEO | De ce se opune Austria intrării României în Schengen? Andrei Caramitru: ”La un veto clar, este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare. Ar fi forțată așa o aderare, plus despăgubiri”

EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”

EXCLUSIV | Fost comisar european: „Este tristă și misterioasă poziția Austriei, subiectul migrației este fals, inventat. Este important să reușim aderarea la Schengen până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini cutremurătoare cu Elena Cârstea, la 8 luni după ce a suferit un AVC. Ce...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu cea mai bogată fată din ring! A pozat în trecut...
VIDEO Momentul în care autocarul cu zeci de oameni cade de pe podul din Veneția...
Femeia care a crezut că e gravidă! Medicii, șocați de ce au descoperit la ecografie
Plăţile cash vor fi plafonate la 2.500 de lei. 80% dintre tranzacţiile din România sunt...
Tabelul prețurilor RCA în 2023. Care e cea mai ieftină asigurare pentru mașină
Mesajul emoționant al fiicei lui Valentin Illes, după moartea fulgerătoare a tatălui ei: ”O să...
O nouă materie în școlile din România? Anunț important pentru elevi
Trecătorii au scos telefonul și au început să filmeze! Trei tinere din Iași nu au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Această pensionară de 71 de ani s-a măritat cu un puști de doar 17 ani....
Cum nășteau femeile din Germania anilor 1900! Metoda FĂRĂ DURERE și fără...
A MURIT o legendă a României! Fanii filmelor lui Sergiu Nicolaescu plâng
DJ Lalla, jefuită după ce a murit. Ce spune acum hoțul
Care e secretul genelor impresionante ale Corneliei Dansatoarea. Cum reușește să le facă atât de...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mami, în patul meu doarme un BAU-BAU! Mama: Fiule, ai 40 de...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...