Șefa Parlamentului European „pune tunurile” pe AUSTRIA: „Se calculează prejudicii financiare pentru că România nu a intrat în spaţiul Schengen”

Șefa Parlamentului European „pune tunurile” pe AUSTRIA: „Se calculează prejudicii financiare pentru că România nu a intrat în spaţiul Schengen”
Roberta Metsola și Karl Nehammer - Foto: Profimedia Images
Publicat: 12/09/2023, 11:37
Actualizat: 12/09/2023, 13:00

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că în prezent se efectuează evaluări cu privire la prejudiciile financiare cauzate de decizia Austriei de a bloca intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Mai mult, aceste prejudicii nu se referă doar la impactul financiar, ci și la negarea acestor țări a unuia dintre cele mai mari beneficii europene: libertatea de mișcare, spune șefa Parlamentului European.

„Desigur, atunci când se întâmplă un astfel de eveniment, se fac calcule asupra prejudiciilor financiare. Cât costă așteptarea la granițe? Nu este doar despre impactul financiar.

Schengen – 12 ani de așteptare

Cu 12 ani în urmă, Comisia Europeană a decis că aceste țări ar trebui să intre în spațiul Schengen, iar Parlamentul European a subliniat că nu există niciun motiv legal sau politic pentru ca aceste țări să fie excluse de la libertatea de mișcare oferită de Uniunea Europeană”, a subliniat Roberta Metsola la Strasbourg.

Aceste declarații au fost făcute în contextul în care Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor din România, a solicitat o analiză a costurilor suplimentare pentru țară ca urmare a respingerii intrării în spațiul Schengen din partea Austriei, care a utilizat dreptul de veto.

Potrivit declarațiilor ministrului, prejudiciul total ar putea atinge aproximativ 2% din PIB, adică aproximativ 6 miliarde de euro.

„În decembrie, când s-a luat această decizie (de către Austria – n. red.) de a respinge aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, s-a luat o decizie pentru țări care așteptaseră ani de zile pentru un răspuns negativ. Cum putem justifica un astfel de mesaj, noi, ca europeni?”, a adăugat Metsola în deschiderea sesiunii parlamentare europene de la Strasbourg, potrivit ZF.ro

Factură de 11 miliarde de euro pentru blocada Austriei

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a mers personal în Parlamentul de la Viena unde a lasat factura pe care austriecii trebuie să o plătească pentru decizia de a bloca complet nejustificat aderarea României la Schengen. Această factură pe un an de zile este în cuantum de peste 11 miliarde de euro, ce trebuie să fie plătită românilor după ce au fost privați de dreptul de liberă circulație în spațiul Schengen, scrie Podul.ro.

Anul trecul, la consiuliul JAI din 8 decembrie, România și Bulgaria au fost blocate de Austria și Olanda, invocând în mod fals faptul că „Spațiul Schengen nu funcționează”, dar au permis Croației acest lucru să se alăture de la 1 ianuarie 2023. Motivele invovate de austrieci sunt migrația ilegală, deși România a demonstat inclusiv prin date oficiale ale Uniunii Europene că nu se află pe ruta migranților.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Xi Jinping pregătește un turneu în Europa. Ce țări va vizita președintele Chinei?