EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”
Foto caracter ilustrativ
Publicat: 07/12/2022, 20:01
Actualizat: 07/12/2022, 20:05

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi fost şef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, explică de ce intrarea României –  o țară pivot pe flancul de Sud-Est – în spațiul de liberă circulație este important și din punct de vedere militar, pentru transportul de trupe, materiale și echipamente grele într-un timp scurt. Virgil Bălăceanu crede că nu ar fi potrivită o decuplare a României de Bulgaria de la votul pentru aderarea la Schengen, în condițiile în care au fost mereu luate „la pachet”, au zone geografice comune, dar și un spațiu comun care reprezintă o vulnerabilitate, și anume deschiderea la Marea Neagră. 

În ceea ce privește problema migrației, invocată de Austria pentru opoziția la intrarea României în Schengen, generalul (r) Virgil Bălăceanu spune că România a gestionat bine partea de migrație venită dinspre Ucraina, mult mai prezentă în țara noastră decât în Bulgaria sau decât în Croația, care a fost chiar ferită de acest flux.

România este la doar o zi distanță de răspunsul la întrebarea dacă intră în spațiul Schengen, o decizie așteptată de 11 ani. Miniștrii Justiției și de Interne ai statelor membre ale Uniunii Europene vor ști dacă vor mai avea, joi, la masa discuțiilor din Consiliul JAI subiectul includerii României, Bulgariei și Croației în spațiul de liberă circulație. Printre variantele vehiculate în ultimele zile ar fi și o decuplare a României de Bulgaria în decizia privind aderarea.

„România este o zonă prioritară în privința Schengen-ului militar”

Generalul Virgil Bălăceanu crede că ar trebui punctată și importanța Schengen-ului militar, a aderării la spațiul de liberă circulație a unui stat membru NATO.

„România își dorește și considerăm că merită să fie în spațiul Schengen, pentru că apare o problematică, care nu este abordată acum, dar care pentru România reprezintă o necesitate, în definitiv fiind o necesitate a NATO și a UE. Se vorbește foarte mult de spațiul Schengen militar.

Și atunci, România este o zonă prioritară în privința Schengen-ului militar, a mobilității, a posibilității de transport de trupe, dar mai ales de materiale și de echipamente grele, pentru un timp scurt, într-o zonă care este la granița UE, România fiind pivot pe flancul de Sud-Est”, a spus Virgil Bălăceanu, pentru Gândul.

În ce privește o posibilă decuplare a României de Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen, generalul Virgil Bălăceanu susține că aceasta nu ar fi de dorit, mai ales în contextul în care cele două țări acționează în același spațiu.

”Partea de decuplare apare pentru că se pare că Bulgaria are mai multe probleme decât ceea ce se reproșează României. Nu ne-am dori un asemenea lucru, pentru că acționăm în același spațiu. Bulgaria este și ea o direcție a fluxurilor migraționiste, mai amplă decât este România.

Însă și țara noastră are problemele, pe care le-a gestionat bine, pentru că, în definitiv, partea de migrație din Ucraina a fost bine gestionată de către România. Iar migrația din Ucraina a fost mult mai prezentă în România decât în Bulgaria sau decât în Croația, cea din urmă ferită de fluxul respectiv”, spune generalul (r) Virgil Bălăceanu.

”România și Bulgaria trebuie tratate la pachet, au zone geografice comune”

Generalul a adăugat că situația trebuie văzută și geostrategic, iar spațiile comune ale României și Bulgariei ar trebui să reprezinte un argument că o aderare la Schengen a ambelor state ar acoperi vulnerabilitățile, în special în zona de deschidere la Marea Neagră.

„Da, n-aș vedea o decuplare (n.r. – a României de Bulgaria), dar dincolo de ceea ce văd eu, că, de regulă, România cu Bulgaria au fost tratate la pachet, nici nu trebuie să facem aceste diferențieri, pentru că, și din punct de vedere geostrategic, spațiile celor două țări sunt comune, mai ales în regiunea Dobrogei.

În definitiv, și când vorbim de mobilitate militară, și când vorbim de fluxuri migraționiste, și când vorbim de prezența NATO în zonă, din punct de vedere al posturii de apărare și descurajare, vorbim de zone geografice comune, cele ale României și ale Bulgariei. Practic, ele sunt luate la pachet.

Au mai apărut și la noi opinii – plecând de la considerentele că sunt progrese mai evidente în România, plus plecând și de la situația că relațiile bilaterale cu Bulgaria sunt bune, dar nu de excepție. Or, noi trebuie să acționăm cu Bulgaria pentru că avem un spațiu comun care reprezintă o vulnerabilitate. Este vorba de deschiderea la Marea Neagră”, a explicat Virgil Bălăceanu.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”

EXCLUSIV | Analist de politică externă: ”O negociere «pe sub mână» cu Austria ar fi mai rea decât un vot negativ în Consiliul JAI. Cumpărarea aderării la Schengen este mult mai gravă și inacceptabilă”

EXCLUSIV | Pot fi România și Bulgaria separate la votul Schengen? Fost ministru de Interne: „Separarea ar însemna să instalăm pe Dunăre măsuri pe care acum nu le avem. A merge pe teza asta înseamnă a căuta un motiv de amânare”

EXCLUSIV | Răspuns oficial al Ministerului de Interne din Austria, pentru Gândul: „Ne opunem aderării României la Schengen. Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”