VIDEO. Proiectul noii legi „BIG BROTHER” depus la Parlament. Dacă este adoptată, vor fi monitorizate legal TOATE CONVORBIRILE TELEFONICE și MAILURILE

Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 08/05/2012, 11:57

Proiectul legii „Big Brother” privind reținerea datelor de trafic de către operatorii de telefonie mobilă a fost depus la Parlament la începutul lunii noiembrie de ministrul Comunicațiilor, Valerian Vreme și deputatul PDL, Adrian Bădulescu – fost ofițer SRI.

Controversata lege „Big Brother” care obligă operatorii de telefonie mobilă să stocheze timp de șase luni toate apelurile și mailurile a fost adoptată pentru prima dată de Parlament în 2008. Judecătorii Curții Constituționale au declarat-o neconstituțională în 2009, deoarece „afectează exercițiul drepturilor sau al libertăților fundamentale – drept la viață intimă, privată și de familie, dreptul la secretul corespondenței și libertatea de exprimare.”

Proiectul actual reia în mare parte prevederile din 2008, dar ministrul Conunicațiilor susține că a încercat să elimine prevederile neconstituționale. El a adăugat că dacă nu se adoptă această lege România va fi penalizată de către Uniunea Europeană, fiind deja declanșată procedura de infringement. Ministrul a apelat la calea parlamentară, deși la Ministerul Comunicațiilor este în lucru un proiect similar, care a fost criticat însă de mai multe ONG-uri.

Pe lângă cerințele partenerilor europeni, inițiatorii susțin că deținerea acestor informații de către autorități le va ajuta în vederea prevenirii, cercetării, descoperirii și urmării penale a infracțiunilor și, în special, a criminalității organizate.

„Dorim să subliniem faptul că necesitatea acestei legi derivă și în contextul recentelor atacuri teroriste care au avut loc în Norvegia în luna iulie a acestui an, impunându-se astfel măsuri pentru combaterea recrudescenței acestui fenomen”, explică în expunerea de motive deputații PDL Valerian Vreme și Adrian Bădulescu.

Ce informații se vor stoca timp de șase luni

Dacă legea va fi adoptată de Parlament în cazul rețelelor de telefonie fixă și mobilă se vor reține timp de șase luni numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărului celui spre care a fost redirecționat apelul, dar și numele acestora. În cazul serviciilor de Internet – poștă electronică și telefonie, se va identifica utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului și al destinatarului, numele și adresa abonaților, identitatea echipamentului folosit. Astfel, pentru toate comunicările prin telefon sau internet se vor reține data, ora inițierii și încheierii comunicării, ora conectării și deconectării de la Internet, adresa de IP, furnizorul de Internet.

„În aplicarea prevederilor prezentei legi sunt interzise interceptarea și reținerea conținutului comunicării sau a informațiilor consultate în timpul utilizării unei rețele de comunicații electronice, în aceste cazuri fiind aplicabile prevederile Codului de procedură penală și cele din legile speciale în materie”, se arată în proiectul de lege depus de deputații PDL.

După șase luni toate aceste date vor trebuie distruse ireversibil.

Bădulescu: „Mecanismul funcționează și în prezent, trebuie adus în legalitate”

„Oamenii nu trebuie să se aștepte la nimic în plus. Acest mecanism funcționează și în prezent numai că el trebuie adus în legalitate. Este vorba doar despre reținerea datelor de trafic, asta însemnând numerele de telefon ale celor care apelează și ale celor primesc și intervalul cât a durat convorbirea pentru o perioadă de șase luni de zile pentru ca ele în cazul unor infracțiuni să poată servi urmării penale. Deci oamenii nu vor fi afectați sub nicio formă. S-au purtat discuții și cu societatea civilă și cu partea de justiție, am încercat să eliminăm toate elementele de neconstituționalitate. În momentul de față nu avem un control asupra operatorilor, ei pot reține sau nu datele de trafic. Partea procedurală, ceea ce înseamnă folosirea acestor date în unele procese penale nu poate fi utilizată atâta timp cât ele nu sunt reținute legal”, a declarat pentru gândul Adrian Bădulescu. Fost ofițer SRI în perioada 1992 – 2002, deputatul PDL susține că această experiență nu l-a ajutat în redactarea acestui proiect de lege.

El a menționat că dacă acest proiect de lege nu va fi adoptat în două luni, România va fi penalizată și va trebui să plătească 50.000 de euro pe zi. „Această directivă se aplică în toate statele UE cu excepția Germaniei. Germania și România nu o au la această dată, iar Suedia este în procedură de infringement, ea a fost judecată și plătește la ora aceasta 50.000 de euro pe zi pentru că nu au transpus această directivă în practică”, a subliniat Bădulescu.

Deputatul PDL recunoaște însă că inițiativa legislativă se află în contradicție cu deciziile Curții Constituționale. „În lege apare că va fi reținut și numărul destinatarului și al celui care apelează. Suntem puțin în contradicție în sensul că directiva europeană prevede acest lucru, deținerea celor două numer, iar Curtea Constituțională a spus că ar trebui reținut numai numărul celui care a apelat”, a dezvăluit inițiatorul legii.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Când se ÎNCHID ŞCOLILE în Bucureşti! Anunţ de ULTIMĂ ORĂ!
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Surpriză! Cine l-a ajutat pe Liviu Dragnea să își facă un nou partid politic: ”Îl...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei