Viktor Orban și-a mărturisit la Tușnad-Băi marele lui vis politic: SĂ CREEZE UN NOU STAT

Publicat: 27 07. 2014, 09:14
Actualizat: 06 04. 2019, 23:22

Societatea în care trăim este „mai mult feudalistă decât capitalistă”, a avertizat sâmbătă premierul ungar, Viktor Orban, la Școala de Vară de la Tușnad-Băi, unde a vorbit despre planul lui de a crea „un stat iliberal”. Ca și anul trecut, cuvântarea premierului Orban a fost o suită de considerații teoretice despre schimbările pe cale să se producă în lumea de azi, destinate mai mult urechilor din Ungaria, de la Bruxelles și Washington decât celor circa o mie de persoane venite să îl asculte.

„În momentul de față, are loc o schimbare dramatică, radicală, de o importanță aparte în viața întregii lumi, începută odată cu criza economică mondială. Președintele SUA vorbit în repetate rânduri despre faptul că sistemul financiar american este impregnat de cinism, lucru de neconceput până la izbucnirea crizei. Apoi corupția, violența și sexul – astea sunt promovate de forțele liberale și dăunează foarte mult Americii și lumii întregi. Trăim acum într-o societate mai mult feudalistă decât capitalistă, iar asta s-ar putea să ducă chiar și la alungarea cu furcile a bogaților de către săraci. Deci este clar că lumea începe să se schimbe fundamental”, a spus Orban.

Premierul ungar vede în lume o „cursă extraordinară pentru cine va inventa statul nou”, care să poată gestiona toate problemele cu care ne confruntăm.

„Trebuie să spunem din nou, răspicat și cu curaj, că o democrație nu trebuie să fie neapărat liberală, poate exista democrație și fără liberalism. Pe de altă parte, liberalismul n-a putut niciodată să slujească ideea națională, să-i încurajeze pe unguri în păstrarea ideii naționale și a avuției naționale. Statul liberal ungar, guvernele liberale de până acum n-au putut opri ca Ungaria să devină datoare vândută”, a acuzat premierul ungar.

FOTO: Adrian Popescu/gândul

Susținând că nu neagă valorile de bază ale liberalismului, Orban și-a expus planul de a crea un nou stat, „un stat iliberal”. Argumentul pentru acest plan este următorul: „Pentru că există cercuri de interese din străinătate care vor să influențeze viața statală din Ungaria și există grupuri de activiști politici din Ungaria, plătiți din străinătate, care vor să promoveze interesele străine, iar noi nu mai vrem așa ceva.”

În aplauzele asistenței, Orban a deplâns: „Cel puțin 50% din economia Ungariei trebuie să fie în mâini locale, nu în mâini străine, a venit timpul să avem curajul să facem acest lucru!”

Revenit la microfon în finalul reuniunii, pentru a răspunde câtorva întrebări din public, premierul ungar a făcut și o succintă evaluare a relațiileor româno-maghiare: „În ultimii doi ani nu a fost nici o declarație a premierului Ungariei care nu a dat respectul cuvenit președintelui, premierului și națiunii române. În schimb, din partea română declarații care nu tratează cu respect maghiarii din România, națiunea maghiară, sunt cu duiumul. Consider că e nevoie de respect în relațiile dintre noi și eu voi trata întotdeauna cu respect națiunea română și politicienii români care merită acest lucru.”

Tokes Laszlo: „Acum e momentul autonomiei teritoriale și al independenței totale a Ardealului și a Partiumului!”

Dacă premierul ungar a abordat doar în treacăt problema autonomiei teritoriale a maghiarilor – pentru a avertiza că autonomia trebuie corelată strict cu resursele financiare disponibile – Tokes Laszlo a părut decis să compenseze, vorbind despre „genocidul maghiarilor din Transilvania început odată cu Trianonul”. Ca de obicei, n-a fost uitată nici UDMR, acuzată, între altele, că „din păcate, se înțelege mai bine cu guvernul lui Victor Ponta decât cu maghiarii” și că a „contribuit atât la împuținarea maghiarilor din Ardeal, care sunt acum sub 1.300.000, cât și la colonizarea din ultimii 25 de ani a Secuimii”.

Drept concluzie, Tokes n-a mai solicitat premierului Orban, ca anul trecut, „protectorat pentru Transilvania”, ci a decretat: „Nu mai avem la dispoziție încă 25 de ani să așteptăm, timpul nostru e acum, acum trebuie să acționăm. Nu mai e timp de incertitudini, de oportunism politic, de speech-uri care vor doar îndobitocirea poporului, care ne pot fi fatale. Acum e momentul autonomiei și al independenței, doar independența națională totală poate aduce înălțarea pentru maghiarime! Autonomia teritorială a Ardealului și a Partiumului trebuie să se înfăptuiască, iar unitatea militară secuiască înființată în timpul lui Bela Kun trebuie să ne fie exemplu, la nevoie! Și trebuie să spunem răspicat acest lucru și în Parlamentul European, și în toate capitalele europene!”.

Cum însă asistența n-a reacționat conform așteptărilor sale, Tokes a anunțat că și-a încheiat intervenția, veste acoperită instantaneu de un ropot de aplauze.