Cerșetorul de solidaritate

Cerșetorul de solidaritate
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 23/04/2012, 20:33

Te știu de mult, mi te agăți în fiecare zi de picioare, umil șimieros ca un cerșetor. Întorc îngrețoșat capul și te aud cum măînjuri pe la spate de mamă. N-ai nevoie de banul meu, obrazul ălagros îți plesnește de sănătate, dar așa te-ai învățat: să măbuzunărești, să mă fraierești, să măfaci. Pentru tine, am fost întotdeauna un prost bunde jefuit. Ai mei m-au învățat să las de la mine, să învăț, să lasloc de bună ziua și chiar să fiu căpos ca să răzbesc, dar nu mi-auzis nimic despre tupeu.

Tu, maestru al tuturor șmecheriilor, ai tupeu din plin. Cealtceva decât tupeul te împinge să cerșești azisolidaritatea mea? Spui că ți-e greu, cătrebuie să fim solidari în fața crizei. Eu, solidar cu tine?! N-amnimic de-a face nici cu hoția, nici cu prostia ta. Când tute-ndopai, eu strângeam cureaua. Când tu petreceai la iarbă verdecu mici și bere, eu strângeam gunoiul în urma ta. Când tu încingeaifolcloristele de toate sărbătorile legale, eu făceam ore pesteprogram. Când tu te uitai la filme porno pe o poală de bani lastat, eu băgam sâmbete și duminici la privat ca disperatul. Știu cănu-nțelegi cum e cu privatul decât dacă are și un Channel încoadă.

Acum descoperi că e criză și-mi ceri sacrificii, făcându-miparadă de austeritate. Economisești foile din imprimantă sau stingiun bec în cameră, ca să te vadă strada că și tu te restrângi.Promiți să-i miluiești pe săraci cu leafa ta până la sfârșitulanului, ca să mă convingi că și tu suferi. Ce-ți lua să te gândeștila „austeritate” anul trecut, când te spărgeai în chermezeelectorale? Acum îmi vinzi chifla că faci reformă, când, de fapt,tu mă scobești în buzunar să-ți achit nota de plată.

Cauți să scoți bani din piatră seacă, de la mame și bătrâni, înloc să-i pui pe bogații tăi, înavuțiți din contracte cu statul, săfie ei solidari cu tine. Un singur sfat îți dau: să nu te atingi depamperșii lui fi-miu. E spre binele tău, crede-mă!

Doar plăcerea de a mă umili este pe măsura tupeului tăumonstruos. Mă umilești la circa financiară, când mă plimbi pe lacinci ghișee ca să-mi iei banii, cu aceeași plăcere cu care măumilești în spital, când îmi arăți buzunarul halatului sau când mătrimiți să-mi aduc medicamentele de acasă.

Te-ai obișnuit să tac, să bag capul în pământ, să trec cuvederea, când mă claxonezi isteric pe trecerea de pietoni. Printr-oglumă nefericită a istoriei, m-ai luat în primire încă de lanaștere. M-ai condamnat să fiu solidar cu tine, oricât de solitaraș fi vrut eu să fiu. Aș fi avut posibilitatea să fug, dar, dinfrică sau lașitate, am rămas, ca să mă faci tu mioritic întalk-show-uri și în gazete.

Ai o mie de fețe, ești peste tot, pe stradă și la televizor. Nuștiu cum să-ți zic: ar fi prea puțin să te numesc Stat, prea multsă-ți spun România. Ești Fratele meu mai mare, manelistul. Știu cănu vei înțelege, dar din partea mea nu vei avea solidaritate, cidoar dispreț.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Cozi kilometrice către peștera Sfântul Andrei. Video
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Un bărbat a murit după ce a coborât din mașină să-și remedieze o avarie
ȘOC TOTAL ÎN GERMANIA! Decizia luată în cea mai puternică țară din UE
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...