Credit doar cu buletinul de vot

Credit doar cu buletinul de vot
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 26/04/2012, 03:11

Dacă în perioada de boom economic, în care economia duduia de-iera și Chinei ciudă, românii dădeau iama în magazine să-și iaLCD-uri și plasme cu credit doar cu buletinul, acum simt pe pielealor un altfel de credit: cel cu buletinul de vot, în schimbulcăruia primesc și un spectacol pe măsura televizoarelor. Ratelesunt plătite acum de bugetari și de pensionari într-un mod foartesimplu: prin tăierea salariilor cu un sfert și a pensiilor cu 15%,măsuri care ar urma să aducă o economie de circa două miliarde deeuro la bugetul de stat. Premierul Emil Boc a ținut să subliniezecă ratele vor fi plătite numai anul acesta, maturitatea credituluifiind de șase luni.

Mediul privat a început să își plătească ratele la creditulelectoral încă de acum doi ani, când patronii au decis să dea afarăangajați și să reducă salariile celor care au mai rămas cu 10-20%.Nu este exclus ca, în cazul din ce în ce mai plauzibil în careGuvernul ratează tentativa de salvare a bugetului prin tăiereacheltuielilor, mediul privat să fie pus să plătească penalități laacest produs financiar al democrației dâmbovițene prin mărireataxelor și impozitelor din toamnă.

Majorarea taxelor și a impozitelor pare din ce în ce maiprobabilă și pentru că Guvernului îi este din ce în ce mai greu săfacă rost de bani pe datorie pentru a acoperi toate plățile la cares-a angajat până acum, de cele mai multe ori ținând cont doar decriteriul impactului la urna de vot. Dacă nu va putea lua bani dela bănci, statul va lua și mai mulți bani de la contribuabili.

Băncile locale fie vor dobânzi mai mari de la stat, fie seapropie de gradul maxim de îndatorare permis de băncile-mamă fațăde România. Motivul invocat de ele este unul foarte simplu: nu maisunt la fel de sigure ca până acum că statul va da banii înapoi,ceea ce înseamnă un risc mai mare al creditului, deci o dobândăcerută majorată. Ca orice investitor, băncile își calculeazăriscurile în funcție de sănătatea clientului sau de șansele ca elsă se facă bine într-o anumită perioadă de timp. Cum de un an șijumătate România nu numai că nu se însănătoșește economic, ci nicimăcar nu a început să ia pastilele de care are nevoie, răbdareaeconomiștilor din bănci s-a terminat.

La capătul răbdării au ajuns și economiștii și investitoriistrăini. În doar câteva săptămâni marja de risc pe care străinii ocer statului român pentru a-i da bani a crescut de la sub 3% la4,1%. Când creditele sunt de miliarde de euro, fiecare procentînseamnă zeci de milioane de euro care trebuie plătite în plus deGuvern, din taxele și impozitele încasate de la contribuabili,pentru simplul motiv că nu a convins pe nimeni că ia măsuri pentrua redresa economia.

Când vine vorba despre mersul economiei românești în viitor,singura prognoză sigură care poate fi făcută în acest moment estecă în 2012 totul va merge mult mai bine, dintr-un motiv foartesimplu: vor fi alegeri.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Victimele variantei Omicron. Val de spitalizări cu COVID-19 a copiilor mai mici de 5 ani...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Farul, tot mai aproape de playoff: Victorie cu 2-0 în meciul cu Rapid
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Accident rutier cumplit lângă București. Cum s-a produs totul
Bill Gates dă marea lovitură. Ce a pus la cale miliardarul chiar de ziua sa
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...