Dăncilă, președinte

Redactor:
Marian Sultănoiu
Dăncilă, președinte
Discuția despre next level-ul actualului premier, și anume accederea sa în rolul de președinte al României, devine tot mai aprinsă, părerile fiind, evident, împărțite.

Viorica, săraca, odată intrată, fără voie, în epicentrul unei astfel de tornade – de vreme ce natura își diversifică exprimarea, nici politică nu se lasă mai prejos – se jură că nu s-a gândit, niciun moment, la o atare variantă. „Nu m-am gândit, niciodată că aș putea candida la președinție din partea PSD. (…) Nici nu se pune problema. Eu deocamdată sunt ocupată cu Guvernul. Vreau să avem o guvernare bună și să-mi duc mandatul la bun sfârșit”, a declarat Dăncilă pentru Adevărul.

Te cred și eu că nu s-a gândit, după toate cele întâmplate suratelor sale de la centru – Gabriela Firea și Olguța Vasilescu -, care, odată asociate cu atari năzuințe, au fost decuplate, brusc, de la aparate, de staff-ul PSD/de liderul partidului, care, se știe, își pregătește/rezervă candidatura pentru el însuși.

Întrebată fiind de ziariștii de la publicația amintită, dacă există interesul de a fi denigrată, inclusiv de către propriul partid, Dăncilă a lăsat să se-nțeleagă că orice este posibil: „Nu am văzut atacuri numai în publicațiile Opoziției. Am văzut atacuri și în alte publicații, am văzut atacuri din partea unor oameni de la care nu m-am așteptat. Nu am căutat să văd cine este în spatele atacurilor. Am căutat să merg mai departe, să-mi găsesc forța și să rezolv cât mai multe probleme. Pentru că, la sfârșit de mandat, rămân lucrurile pe care le facem”.

Așa că, vorba doamnei, decât să se aleagă cu soarta predecesorilor Grindeanu și Tudose, pentru te miri ce ne-nțelegeri cu privire la o candidatură prezidențială, mai bine ar fi ca, „deocamdată”, să se lase ocupată cu Guvernul.

Și atunci, „ce caută Viorica, așa de des, în teritoriu?”, s-au întrebat mulți, și pe bună dreptate.  Să fie vorba doar despre campania pentru europarlamentare sau este mult mai mult decât atât?!

Sunt voci care susțin că Viorica Dăncilă are câteva calități ce-i fac uitate (sau, cel puțin, atenuează impactul) gafele comise în timp: e calmă, nu se enervează, nu se isterizează, răspunde oamenilor/criticilor cu echilibru, comunică bine, dă mesaje pe înțelesul omului simplu.

„Pentru că aceste legi sunt pentru oameni și pentru că sunt un bun român, iar un bun român ține cu România și vrea stabilitate în țară. Cred că un Guvern care a făcut pentru români trebuie să continue să meargă mai departe pe aceeași linie. Vreau să vă spun un lucru: sper că dumneavoastră, că sunteți femeie, să dați dovadă de solidaritate între femei. Eu vă respect opinia și sper că dacă vă uitați la tot ce a făcut acest Guvern să vă răzgândiți. Mi-a părut bine„, i-a explicat Dăncilă – aflată în campanie, la Hunedoara – unei femei, care tocmai îi ceruse demisia, pentru ce n-o face. Apoi i-a strâns mâna și a trecut mai departe. Fără s-o jignească, fără să-i spună că e o „nimeni”, și o mincinoasă.

Ei, și cu toate astea, Viorica spune că nici nu vrea să audă de candidatură.

Iar eu, ca să fiu sincer, o cred. Dăncilă nu-și face campanie, în acest context, pentru președinția țării, ci pentru președinția partidului – în cazul în care, și ea, va fi aleasă, de asemenea, de-ntreg poporul pesedist, așa cum a fost uns, și Liviu Dragnea, președinte

Întrucât, orice s-ar spune, lunile lui Daddy la șefia PSD sunt numărate.

În ordine cronologică: fie nu va scăpa de condamnare, fie va scăpa, și totuși nu va candida la Cotroceni – ceea ce i-ar slăbi substanțial poziția la vârful partidului -, fie va candida. Iar dacă va candida, fie va câștiga, fie va pierde, situație neplăcută ce-i va atrage după sine apusul politic.

În consecință, oricum ar fi, Liviu Dragnea a intrat pe ultima turnantă, iar Viorica Dăncilă este președinte executiv al PSD și șefa doamnelor social-democrate.

Indiferent de toate acestea, însă, cel care va alege, și care trebuie convins, este poporul pesedist.

Și, dacă nu acum, atunci când?

Inchide