Dați-le fetele înapoi!

Dați-le fetele înapoi!
Publicat: 08/05/2014, 22:08
Actualizat: 29/07/2014, 20:12

Te trezești. Din camera alăturată a casei voastre, se trezește și ea, vocea care îți spune ‘mamă”, tânăra femeie care speri că va moșteni o țară mai bună, mai dreaptă, mai liberă, cu mai mult bun simț și un sistem de educație mai eficient. Pleacă la școală. Tu ajungi la muncă, unde te așteaptă rutina care îți plătește visurile pe care le ții doar pentru ea. Îți sună telefonul. O voce speriată îți spune întâi să nu te sperii. Ea, fiica ta, a dispărut. Au venit și au luat-o. Cine? Ei. De ce? Ca să o vândă cu 12 dolari. De ce? Pentru că au comis păcatul educației și trebuie să se mărite. De ce? …

Cu ea au mai fost luate, ca vitele spre abator, încă 200 și ceva de fete, colege de-ale ei. Aceeași vină, cu același destin pregătit. Creierul ți se blochează, inima parcă ți se oprește, întregul tău organism încearcă să te țină într-o bucată, să nu te rupi de frică, de furie, de confuzie. Te întrebi cum pot fi luați așa peste 200 de oameni fără să vadă sau să intervină cineva. Auzi zvonuri despre unde ar putea fi fetele. Ajungi, cu alți părinți, aproape de ele, dar vă întoarceți. Sunteți avertizați că animalele care ți-au luat copilul din școală sunt înarmate. Te întorci. Te uiți spre stat, dar statul ține capul plecat. Te uiți pe hartă, căutând mila externă. Ea există, speranța nu. Iar tu nu poți să înțelegi de ce.

„Cum voi mai fi eu fericit?”, se aude vocea pastorului din Chibok care și-a pierdut fiica și nu a reușit să o salveze.

Nu-i așa că, dintr-o dată, povestea celor peste 200 de fete răpite de la școală, în Nigeria, de Boko Haram a devenit puțin mai apropiată? În fața disperării și a inumanului, harta se face dintr-o dată mică, lumea se poate strânge ca o haină intrată la apă.

Dar, de cele mai multe ori, harta e perfidă, harta e cinică și nedreaptă, un despot care ne hotărăște viețile, o ursitoare crudă. O victimă a teroriștilor dintr-un punct de pe hartă precum Nigeria nu este egală cu o victimă dintr-un punct mult mai la nord și mult mai la vest. Lor, deși sunt la fel de departe de noi precum Chibok, le plângem copiii cu mai multă solidaritate.

În traducere aproximativă, Boko Haram înseamnă că educația occidentală este un păcat. O femeie care se educă păcătuiește și este infidelă, iar infidelele trebuie vândute la piață. De regulă, prețul e de 12 dolari, adică banii cu care un nigerian trăiește, în medie, 10 zile.

Boko Haram a fost creată în 2002, în Borno, nordul Nigeriei, de un cleric radical musulman pe nume Mohamed Yusuf, un salafist a cărui gândire s-a bazat pe învățăturile lui Ibn Taymiyyah. Ibn Taymiyyah s-a născut în Harran, Mesopotamia. Ironia face ca el să fi fost persecutat după ce a contestat un verdict împotriva unui creștin acuzat că a insultat Profetul. Scopul creării Boko Haram a fost instituirea unui stat islamic nigerian (Nigeria fiind o țară măcinată de conflictul dintre musulmanii din nord și creștinii din sud – fetele răpite erau din ambele religii). De un an de zile, gruparea deține controlul a cel puțin trei state din nordul Nigeriei. Luni, peste 310 oameni au murit într-un atac terorist organizat de Boko Haram sub conducerea lui Abubakar Sekhau, pentru a perturba operațiunile de căutare a fetelor. În total, peste 25.000 de oameni au fost uciși în Nigeria, cea mai populată țară a Africii, din 1999 și până acum, potrivit Human Rights Watch și CFR Nigeria Security Tracker.

În ultimii cinci ani, Boko Haram a făcut tot ce se poate mai cumplit, și totuși nu au atras prea mult atenția puterilor occidentale care duc un război împotriva terorismului. Acești oameni au organizat atacuri de o sălbăticie inimaginabilă împotriva polițiștilor, militarilor, clericilor rivali, politicienilor, lăcașelor de cult și, țintă preferată, a școlilor. Toamna trecută, au omorât vreo 60 de studenți în timp ce dormeau. Faptul că nu știm numărul cu exactitate, nici în cazul fetelor și băieților morți, nici în cazul elevelor răpite ar trebui să ne ridice încă un semn de întrebare privind atitudinea față de aceste mizerii ale umanității. O asemenea marjă de eroare este monstruoasă.

Am participat recent la summitul UE-Africa, un eveniment cu care Bruxellesul s-a mândrit tare mult. Am întâlnit femei extraordinare din Nigeria președintelui Goodluck Jonathan (nefericit nume pentru un om atât de incompetent și de ghinionist) și din multe alte țări africane. Femei și bărbați competenți și bine pregătiți, care vorbeau despre schimbare, inclusiv o schimbare de atitudine a Occidentului față de ei. Urmărind subiectul răpirii fetelor nigeriene, nu pot să nu mă gândesc la acele femei care deja terminaseră în siguranță școala, la eroismul și încăpățânarea lor. Ne alegem prea convenabil cauzele pentru care luptăm, dramele de care ne pasă, copiii pe care îi apărăm. Occidentul poate face mult mai mult decât să afișeze poze cu mesajul „#Bring back our girls”. Nu sunt fetele noastre. Sunt doar ale lor, ale nigerienilor care s-au chinuit să le țină în viață și în școală până acum.

Mă găsiți pe Facebook – Alina Matiș și pe Twitter – @alinamatis

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cât a lăsat bacșiș Andreea Esca unui taximetrist, pentru o cursă de 6 lei, în...
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Dacia Logan, în rate, este mașina momentului în ROMÂNIA. Avansul este zero!
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Restricții aprobate de CNSU: Lockdown de la ora 22.00, masca obligatorie, iar nunțile și alte...
Cât a lăsat bacșiș Andreea Esca unui taximetrist, pentru o cursă de 6 lei, în...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Imagini cutremurătoare cu actorul Alec Baldwin după ce împuşcat doi oameni. Nu îşi poate reveni...
IATĂ noile MĂSURI pe care sunteți OBLIGAȚI să le RESPECTAȚI!
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Doliu negru în România! Am pierdut un antrenor de legendă. A murit chiar azi
DOLIU în ROMÂNIA! Milionarul a MURIT cu ZILE, în CHINURI GROAZNICE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021