De ce a câștigat Germania Eurovisionul: își mai permite să-l organizeze

Redactor:
Diana Popescu
De ce a câștigat Germania Eurovisionul: își mai permite să-l organizeze
În mod clar, n-a avut cea mai bună piesă. Și, mai mult ca sigur, nici cea mai bună voce. Cum a sintetizat Mihai Trăistariu, „o piesă interesantă, dar cântată rău, cu o voce banală".

În mod clar, n-a avut cea mai bună piesă. Și, mai mult ca sigur,nici cea mai bună voce. Cum a sintetizat Mihai Trăistariu, „o piesăinteresantă, dar cântată rău, cu o voce banală”. Solistul,îngăduitor, a pus triumful Germaniei pe seama unui „farmecpersonal” al solistei Lena, similar cu cel al lui Alexander Rybak,învingătorul norvegian de anul trecut.

S-ar putea, însă, ca alta să fie explicația rezultatului obținutde juna nemțoaică. Să nu uităm că e criză. Și că, departe de cesperă unii, Europa se reculege, încă, după șocul economic alultimului an. Subiectele momentului sunt falimentul delocimprobabil al Greciei, suferința financiară cronicizată a Spanieiși Portugaliei, diagnosticele deloc îmbucurătoare puse altor țăride pe continent. Anul acesta, câteva țări s-au retras de laEurovision, din considerente legate de bani. Unii competitori aufost cât pe ce să nu poată strânge nici măcar suma necesarăînscrierii, alții s-au împotmolit la bugetele pentru promovare,deplasări și alte cheltuieli legate de concurs. În asemeneacondiții, când până și participarea a fost „sabotată” dedificultățile pecuniare, ce-ar însemna să câștigi Eurovisionul?Costurile pe care le implică o asemenea aventură transformăinstantaneu victoria în dezastru.

Cum ar fi fost să iasă pe locul I Grecia, care primeștetransfuzie de capital de la Germania? Ori Norvegia, care abia ce-aorganizat finala internațională? Sau micile țări ex-sovietice,precum Azerbaidjanul ori Armenia? Un coșmar. Așa stând lucrurile,iată un scenariu pentru amatorii de teorii ale conspirației.Înainte de seara finalei de la Oslo, șefii delegațiilorparticipante s-au adunat în jurul aceleiași mese, căutând răspunsla o singură întrebare: cine-și mai permite să organizezeEurovisionul? Bosniaci și georgieni, azeri și ciprioți, armeni șiportughezi au lăsat ochii în pământ. Nici dinspre România nu s-aauzit nimic. Sârbii și rușii au avut scuza că au câștigat decurând. Nu se face să recidiveze așa rapid. Privirile pline desperanță s-au îndreptat, apoi, către cei patru contribuabili-șefiai Eurovisionului, marile națiuni ale continentului care susținfinanciar fiecare ediție și au asigurat, astfel, un loc în finală.Spania a fredonat aria falimentului. Marea Britanie a avut scuzaorganizării Jocurilor Olimpice, în 2012. Un efort financiar uriaș,pentru care trebuie să pună de pe-acum bani deoparte. Franța a avutbunul simț să nu se arate interesată: la ce piesă sinistră au adusla Oslo, ar fi fost prea de tot să se aleagă cu laurii. Așadar amai rămas Germania. Orgoliul unui fost imperiu e întotdeauna ușorde zgândărit. Dacă nu mai sunt primii nici la politică, nici lafotbal, măcar consolarea că ies fruntași la muzică să le rămânănemților. Vor trofeul Eurovision 2010? Adjudecat!

NEWS ALERT. Primul mare transfer reuşit de CFR Cluj în această iarnă. Campioana României i-a...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
FOTO. Lidia Buble s-a pozat așa în baie! Ipostaza care arată că nu mai are...
Decese în urma vaccinării anti-coronavirus? Ce spun autoritățile
Lux și opulență! Unde e cazată Simona Halep în Australia: resortul e fabulos! Cât costă...
Sunt obligați sau nu medicii de familie să îi înscrie pe pacienți în programul de...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Medicii din Wuhan recunosc că au fost puși să mintă despre COVID. Imagini cu o...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Horoscop 20 ianuarie 2021. Zodia care face planuri serioase de viitor
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE...
Inchide