Florin Negruțiu
14.10.2014
Puterea Gândului

Descoperirea lui Ponta. Pe vremea mea, serviciile îi luau pe cei mai deștepți

Descoperirea lui Ponta. Pe vremea mea, serviciile îi luau pe cei mai deștepți
Tipul își alegea oamenii după facultăți. Nu știu ce te învățau acolo, un lucru era cert: tot restul vieții trebuia să minți. Ceea ce lui Victor Ponta i-a reușit până acum destul de bine.

• Traian Băsescu mai că i-a blestemat ieri pe ziariștii „de dreapta” care și-au permis să scrie că între domnia sa, prin Elena Udrea, și Victor Ponta există o anumită afinitate de specie. N-or fi în cârdășie, dar efectul „dezvăluirii” lui T. Băsescu îi convine de minune lui V. Ponta. În sfârșit, omul acesta mediocru și gol de conținut are o substanță. T. Băsescu l-a umplut aseară cu pasta aureolată de mister a serviciilor secrete. Chit că arată acum ca un crenvurșt gata să plesnească de atâta jamesbondism, alegătorul lui V. Ponta nu vede ridicolul situației. V-am spus eu că e ceva de capul lui, vor zice, cu și mai multă mândrie, mândrii români. Departe de a fi zdruncinat în convingerea lui, electoratul pesedist va pune ștampila cu sete pe Victor Ponta, acum că este validat de oamenii serioși și patrioți din servicii. În fond, cum să nu urmezi un om care-și iubește apăsat țara, care nu și-a făcut decât datoria pe unde a fost și care este atacat mișelește de un Băsescu „tulburat”?!

• După o noapte de gândire, în care și-a lăsat televiziunile să vorbească, premierul a avut în această dimineață o reacție previzibilă. „Tulburat” este cuvântul cheie folosit în ultimele 12 ore de Victor Ponta și de aparatul lui. Ideea transmisă e că Traian Băsescu este nebun (Antena 3 cere insistent un control psihiatric), așa că orice ar spune „sunt numai minciuni”. Ce simpatic sună în gura lui Victor Ponta cuvântul „minciună”! Ne-am obișnuit ca politicienii și presa să mintă, chiar le cerem asta ca să fie „profesioniști” – iată efectul unui proces de anihilare totală a oricărui instinct moral al acestui popor, care, oricum, avea exigențe etice destul de modeste. Așa că orice dezvăluire, din partea oricui, cade în ridicol. Cine să ridice piatra? Băsescu?! Cine să acuze? A scăpat cineva necompromis sau nemânjit în România, mai există cineva care, atunci când vorbește, este ascultat de toată lumea?! De aceea, Victor Ponta poate să doarmă liniștit, acoperit sau descoperit. Faptul că Traian Băsescu a făcut această afirmație mai mult îl acoperă decât îl descoperă.

• Când eram în facultate, apăruseră zvonuri că printre colegii noștri mai mari, din anul patru, se află „acoperiți”. Serviciile te alegeau după note, limbi străine și patriotism. Erau unii care-și dădeau aere, trăgând subțire din țigară, după ce vorbiseră „cu un tip”. Cei mai deștepți cică primiseră deja propuneri. Tipul își alegea oamenii după facultăți. Nu știu ce te învățau acolo, un lucru era cert: tot restul vieții trebuia să minți. Ceea ce lui Victor Ponta i-a reușit până acum destul de bine. Dacă asta vine dinlăuntrul său sau ca urmare a unui curs intensiv de specializare probabil că nu vom ști cu adevărat niciodată.

 

Inchide