Dublă greșeală

Redactor:
Cornel Ilie
Dublă greșeală
„Am eșuat", spunea ieri Ion Țiriac. Discursul de la conferința de presă, legată de turneul anual de tenis din primăvară, de la București, a fost ținut cu veșnicii ochelari de soare pe masă, nu la ochi.

A privit pe toată lumea din sală în ochi, a certat pe toată lumea prin intermediul jurnaliștilor, s-a certat pe el însuși, a vorbit cu ciuda vânătorului care a ratat ținta, dar și a celui pus la țintă.

De douăzeci și ceva de ani, în fiecare an, la început toamna și de câțiva ani în primăvară, se ține cel mai important turneu de tenis din România. Nu a existat an în care să nu fiu acolo.

Era locul de vacanță din mijlocul săptămânii pentru foarte multi bucureșteni, de la copii până la pensionari. Este adevărat că era și locul de promenadă, mai ales la finale, al unor politicieni, fani ai tenisului, căroroa le plăcea să stea la lojă, dar nu au făcut nimic pentru sportul ăsta, deși a avut mereu nevoie de ajutor de la statul român. Geoană, Florin Georgescu, Copos, erau cei mai prezenți, dar și cei mai absenți, în același timp.

În timp ce turneul creștea în premii și în valoarea numelor de pe tablou sau din meciurile demonstrative, arena a rămas la fel – într-o continuă degradare și unica din țară!, unde să poată avea loc un astfel de eveniment, care aducea mulți bani. Și proprietarului de turneu, dar și la stat.

2016 este ultimul an în care se va mai ține acest turneu, conform lui Țiriac, care a spus că îl vinde, pentru că, acum nici măcar arena asta nu mai poate fi folosită, pentru că s-au prins unii că, brusc, este periculoasă. În loc de aproape 5000 de spectatori, vor fi doar 2000.

Pe aceeași arenă se ține și turneul internațional feminin, unde avem cinci jucătoare între primele 100 din lume.

Deci nu avem Stadion Național, nu mai avem Arenele BNR, pentru tenis, nu avem nici patinoar sau bazin olimpic.

Nu mai avem sport, practic. Am rămas cu reflexul de a avea pretenții să câștigăm meciuri, finale, medalii, competiții, dar fără un loc unde se pot antrena sportivii sau unde pot crește alte generații de potențiali campioni.

Au rămas în creștere sau pe loc de supraviețuire, rugby-ul, handbalul feminin și ceva probe de gimnastică și atletism.

Este dureros, nu trist. Este groaznic de frustrant, pentru că niște idioți, unul mai tâmpit ca altul, timp de vreo douăzeci de ani, nu au fost în stare, nu să facă ceva pentru sport, dar să se gândească măcar la asta. Toți președinții de federații apar la scara avionului când câștigă vreun sportiv pe-afară și tot ei le uită numele, de cum s-au suit pe locul din spate al mașinii.

Am ținut cu mânia lui Țiriac, chiar dacă, poate, ascundea și alte motive care țin de businessul lui. Timp de două zeci și ceva de ani mi-a dat șansa la o evadare, la câteva zile de frumusețe, de liniște, de lecții de gândire, toate datorate tenisului.

Nu am ținut cu el când a trecut înapoi în faza de „regele și muritorii”, la aroganța celui cu averi și comori față de cei care vor să-i pună întrebări. La fel și Năstase, care împreună cu Țiriac, păreau bătrânii din Muppets.

Nu am văzut nicio conferință de presă cu Smith, Sampras, Laver sau McEnroe, dar parcă nu mi-i pot imagina având așa o atitudine lipsită de respect față de presă. Mai ales că este tenis, nu fotbal, cu toate că s-a trezit cineva la final, să întrebe și de Dinamo, care, cică, are șanse de Champions League, în sfârșit.

Asta este, dacă rămânem fără terenuri de sport, poate totul este o mare campanie făcută de sponsorul lui Halep, ca să jucăm mingea în toți pereții pe care îi întâlnim, nu pe terenuri.

Sunt unii oameni mai pereți decât zidul. În ăia aș da cu toate mingile din lume, cu toate puterile.

Să ne bucurăm tare pentru câte meciuri o să mai câștige Halep, naționala de handbal feminin, pentru onoarea rugbyștilor și cele câteva medalii pe care , probabil, le vom câștiga la Olimpiada din vară.

Sportul a pierdut meciul cu România.

Daca vrei sa-i urmaresti activitatea lui Cornel Ilie, poti da ‘follow” la pagina https://www.facebook.com/cornel.ilie.54.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Motivul pentru care persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi de Covid-19, explicat de experți
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Planul Dacia în România, dezvăluit acum: e incredibil ce are de gând cu noul model...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Inchide