Fără cunoștințe economice, nu intrați în bănci

Fără cunoștințe economice, nu intrați în bănci
Costurile uriașe ale actualei crize a deficitelor și datoriilor publice îi determină pe liderii europeni să caute noi surse de finanțare.

Costurile uriașe ale actualei crize a deficitelor și datoriilorpublice îi determină pe liderii europeni să caute noi surse definanțare. Consiliul European, care se reunește astăzi laBruxelles, va discuta, între altele, introducerea unei taxe pebănci. Ideea nu este lipsită de un temei real. Băncile aflate îndificultate după izbucnirea crizei au fost salvate cu bani publici.Bugetele naționale au cunoscut puternice derapaje la a cărorcorecție sunt chemate acum să contribuie și instituțiile de credit,deși unele dintre ele nu au reușit să-și curețe bilanțurile deputregaiuri, nici după ce au primit un consistent sprijin dinpartea băncilor centrale. Totuși, șefii de stat și de guvern vorcere miniștrilor de Finanțe și Comisiei Europene să facă un raportasupra formei pe care o astfel de taxă ar trebui să o ia înoctombrie 2010, se arată într-un document care a făcut obiectulunui acord de principiu al ambasadorilor la Bruxelles ai statelormembre ale Uniunii Europene, inclusiv România.

Țările europene ar dori ca o astfel de taxă să fie aplicată lanivel mondial. Ele vor pleda în acest sens la summitul G20, dincare fac parte cele mai puternice țări dezvoltate și în dezvoltare,care va avea loc la sfârșitul lunii iunie la Toronto. Europenii nuprea au însă șanse de reușită, după cum a arătat și recentareuniune pregătitoare a miniștrilor de Finanțe din G20, de la Busan(Coreea de Sud), unde ideea taxei a întâlnit opoziția unor țăricare nu s-au confruntat cu falimente bancare, cum sunt Australia,Canada, Brazilia sau India. Europa se declară însă gata să meargăsingură pe un asemenea drum.

Dincolo de acordul de principiu, subzistă poziții divergente șiîntrebări la care nu s-a răspuns. Ce va fi taxat, profitul sauactivele? Care este obiectivul taxării? Inițial, rolul ei era de aalimenta un fond de urgență pentru finanțarea viitoareloroperațiuni de salvare a sectorului bancar. La ce ar servimobilizarea a miliarde de euro într-un asemenea fond, dacă baniirespectivi ar dormi, sau întrebați țări ca Germania și Franța, carepreferă ca banii din taxă să meargă direct la bugetele naționale.Există și un al treilea rol atribuit taxei, acela de a face maidificile tranzacțiile bancare riscante, care, de asemenea, este încăutare de susținători. Numai după ce vor fi lămurite toate acestechestiuni se va putea întrevedea care va fi contribuția băncilor laplata facturii crizei deficitelor și datoriile publice.

Nicio bancă românească nu a fost în situația de a fi salvată dinbani publici. Două sunt motivele mai importante: nu s-au lansat întranzacții riscante și criza le-a găsit privatizate, cu douăexcepții. Dacă ar fi fost de stat, în plină criză de lichidități,ar fi avut nevoie de cel puțin 3 miliarde de euro din bani publici.Băncile-mamă din Europa au respectat însă înțelegerea cu FMI, de laViena, și au lăsat fiicelor din România banii de care aveau nevoie.Datorită unei stricte supravegheri din partea BNR, nicio bancă dinRomânia nu este acum în pericol. Cu toate acestea, și băncileromânești plătesc pentru greșelile din trecut, îndeosebi pentruimprudența în creditare. Anul trecut, băncile comerciale au pus îndisperare bani deoparte pentru acoperirea unor pierderiposibile.

Așa-numitele provizioane s-au dublat (de la 1,7 miliarde euro la3,5 miliarde). Așa se explică de ce băncile au avut în 2009 unprofit atât de mic, de sub 200 de milioane de euro. Dacă nu am țineseama de provizioane, cam 16% din creditele acordate sunt putrede,ceea ce înseamnă un credit din șase. Dar, întrucât au pus deopartebani albi pentru zile negre, cifra cu care defilăm este de 2%.Provizionatul va continua însă, deoarece măsurile de austeritateanunțate de Guvern vor aduce și alți debitori în incapacitate deplată. Românii poate că de astă-dată vor realiza că nu este maipuțin riscant să-ți spargi capul dacă intri într-o bancă fără să aicunoștințe economice decât dacă te urci într-o mașină al căreișofer nu are permis de conducere.

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Anda Adam și soțul ei au divorțat fără ca nimeni să știe?! Aceste detalii i-au...
Inchide