Gândul a ales să trăiască

Gândul a ales să trăiască
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 19:43

În urmă cu aproape 15 ani eram un puști cu cerneală la gură. Devină era vechiul meu stilou Parker, pe caredeseori, în timpul vreunei argumentații, îl rodeam agitat, de mi sefăceau buzele și limba violet. „Domnuuu’, iar v-ați murdărit decernealăăă”, mă mustrau amuzați elevii mei. Mulți ani după ce l-ampierdut într-o delegație la mama dracului, buricele degetelor încămi se încordau în vis pe grumazul lui delicat. Cu el am dat exameneși am corectat primele lucrări, cu el am iscălit cele mai lungiscrisori de dragoste, cu el am scris primele texte de presă,înghesuite pe un dos de pagină refolosită.

Lumea aceea a dispărut de mult. Azi, când scriu acestultim text pentru ziarul „pe print”, laptopul îmihârâie nevrotic, anunțându-mă că în curând se va duce și el dupăcelelalte două de dinaintea lui într-un loc al obiectelor epuizate,în care se va întâlni poate cu vechiul meu Parker și în care vaajunge în curând și gândul pe hârtie.

Amintindu-mi astăzi de începuturi, am încercat o ușoarănostalgie, dar și multă ușurare. Sunt unul dintre cei care aususținut că renunțarea la edițiile tipărite și concentrarearesurselor pentru dezvoltarea variantelor online înseamnă, de fapt,salvarea presei de la dispariție. Oricât de ciudat ar sunapentru unii, Internetul înseamnă, în acest moment, un mediu multmai curat decât piața printului. Am asistat la prea multe porcăriiîn ultimii ani ca să-mi iau acum o față cernită.

În ultimii ani, patronii și managerii de presă au inundat piațacu filme, cărți, detergenți, alifii minune, astfel încâtziarele au devenit o simplă hârtie de împachetat.Oamenilor li s-a creat impresia că informația plutește în aer, egratis, e un bun al întregului popor, că ea e inclusă în prețulDVD-ului. Concurența a fost anihilată de niște oameni fără vocațieși fără viziune, care au gândit această afacere ca la piață („Douăkile de cartofi cu ziarul, care mai vrei, neamule?…”) fără să-șipună problema că, în acest fel, diluează însăși valoarea produsuluilor jurnalistic. Iar neamul a dat iama să ia ziarul, când de faptvoia să ia cartofi, cărți sau filme. Acesta este și motivul pentrucare marile trusturi de presă străine ocolesc România: piața mediaeste prea viciată și mintea consumatorului este prea bulversată de”promoțiile” săptămânale ca să mai știe ce să ceară la tarabă.

Chiar dacă nu e perfect, chiar dacă la colț stau negustorii detrafic la 2 dolari mia de unici, chiar dacă site-urile care fac”integrare de conținut” fură pe rupte, online-ul repune puținordine în lucruri: dacă dai clic pe o știre, cel puțin nu-ți maiapare Rahan. Un reportaj este un reportaj și lumea îl citește dacăeste interesată, nu pentru că primește pentru asta vreun cadou.Este și acesta un fel de a-i reda jurnalistului demnitateapierdută la promoție.

Am citit sau am auzit destule prostii prin presă în ultimeledouă săptămâni despre „închiderea ziarului” sau despre „trecerealui pe net”. Unii au privit cu bucurie această „dispariție”, alțiine-au plâns la căpătâi cu lacrimi de crocodil. Tuturor le mulțumimpentru atenție și le promitem că o să-i batem în continuare. Nu potsă-i uit pe colegii mei care, de prea multe ori renunțând la „viațapersonală”, au tras ca ocnașii în ultimele luni să ajungemziarul de calitate cu cel mai mare număr de cititori unicidin România.

Ați văzut filmul „The Curious Case of Benjamin Button”, în carepersonajul principal, întruchipat de Brad Pitt, se naște bătrân șiapoi, pe măsură ce trece timpul, întinerește? În timp ce noi, înRomânia, ne lamentăm despre distribuție, tabloidizare, lipsa deinteres a cititorilor și, în general, despre soarta jurnalismului,bocind la catafalcul unor iluzii, presa din toată lumea renunță labaston, investește în informație, în conținut de calitate și în noisuporturi de comunicare. Acesta este drumul corect șigândul l-a ales de multpentru că a ales să trăiască.

PS. Domnul profesor Nicolae din comuna Dobra, județulDâmbovița, este poate cel mai fidel cititor al ziaruluigândul. Abonat la ziarîncă de la primul număr, domnul Nicolae ne-a făcut deseori să necrape obrazul de rușine, în lungi scrisori în care ne semnalagreșelile gramaticale care, din păcate, au devenit din ce în ce maifrecvente în ultimii ani. Nu pot decât să sper că Internetul aajuns sau va ajunge în curând și la cele câteva mii de abonați careciteau gândul pe hârtie.Cât despre pierdutul meu stilou Parker, trag nădejde că el a ajuns,totuși, în posesia unui om destoinic precum domnulNicolae.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Ultima escrocherie din România. Mii de români care primesc căldură de la Radet sunt în...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Fotografie virală. Mai mulți oameni, speriați de o mașină care făcea dezinsecție, în Brașov. „Împrăştie...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Vremea 26-27 octombrie 2021. Ce ne așteaptă azi și mâine în România
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
ANUNT BOMBA despre a treia doză de Pfizer! Ce efect are asupra tinerilor
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii