Cristian Tudor Popescu
23.04.2012
Puterea Gândului

Între „slugile lui SOV” și „dușmanii poporului”

Între „slugile lui SOV” și „dușmanii poporului”
Îmi amintesc o singură discuție dintre cele 4-5 telefonice pe care le-am avut cu dl. Vântu, în care a venit vorba de președintele Băsescu

Îmi amintesc o singură discuție dintre cele 4-5 telefonice pecare le-am avut cu dl. Vântu, în care a venit vorba de președinteleBăsescu. Mă simt ca înainte de ’89, a spus S.O. Vântu, omul ăsta eun pericol pentru democrație, vreau să-l împiedic s-o distrugă.Atât. Nu a pronunțat cuvintele p… ă, f… t, morți, muie careîmpănează stenogramele date acum publicității. Niciodată, dl. Vântunu a folosit obscenități în dialogul cu subsemnatul. Niciodată numi s-a adresat altfel decât cu pluralul de politețe.

Din acest motiv, surpriza cea mai neplăcută pentru mine înaceste stenograme este felul în care interlocutorii lui SOV acceptăsă li se vorbească la pertu, uneori cu măscările aferente. Și să lise dea „prețioase” indicații editoriale. În principiu, un patronare dreptul să ceară publicației sau televiziunii pe care o dețineo anumită politică editorială, dictată de interesele lui personale.Dar niciun interes nu-i dă dreptul să înlocuiască regulileprofesionale ale gazetăriei cu bunul său plac.

S.O. Vântu: „Dacă decidem, de exemplu, mâine suntem tovarășicu Băsescu. Păi, de mâine, toată lumea îl lasă pe Băsescu în pace.E ca exemplu. Sau mâine agresăm, criticăm, cu supra de măsură,instituția f…ut-ului din România. (…) Ei sunt agresați înfuncție de interesele mele. Atât! Că dacă fixăm ca strategie că demâine susținem actele guvernului, de mâine, trustul ăsta de presă,inclusiv Academia Cațavencu, susține actul de guvernare. Astaîncerc să-ți spun.
D. Bușcu: – Cu condiția ca actul de guvernare să merite să fiesusținut. Pentru că dacă…
S.O. Vântu: – Nu, nu m-ai înțeles: singura condiție care este aicieste decizia lui Vântu. Asta încerc să-ți explic, Doruleț.

Asta le transmite Vântu șefilor din trustul său: acest trusteste o unealtă în mâna mea, care poate fi o armă sau puf de păpădieîn bătălia politică după cum doresc eu. Voi sau executați, saudemisionați. Nici unul nu îi spune că „aiasta nu se poate”, că s-oputea într-o fabrică de încălțăminte, dar în ziaristică nu. Îndocumentul semnat în 2007 de toți patronii importanți de media,inclusiv de trustul Realitatea, sub egida Clubului Român de Presă,se stabilea clar faptul că patronul nu are dreptul să angajezeunitatea media într-o campanie persistentă și dezechilibrată,dictată de interesele sale. Că are dreptul, ca patron, să ceară oanumită politică editorială, dar nu cu încălcarea regulilorjurnalismului. Că jurnalistul nu e un robot aflat la telecomandapatronului. N-a făcut nimeni apel la acest document; bineînțeles căși dacă i s-ar fi pus hârtia respectivă în față, dl. Vântu tot cucuvinte scurte de 3 și 4 litere ar fi reacționat. Și atunci nu-țimai rămânea decât demisia, pe care subsemnatul și-a dat-o, dinfuncția de președinte al CRP, întrucât constatasem că nu mai potstăvili cheremul superpatronilor de presă veniți pe un val de banifăcuți în afara presei, constatare pe care am făcut-o publică. N-amauzit de vreo demisie din trustul Realitatea-Cațavencu pe motive denerespectare a deontologiei de către patron, ceea ce e trist pentrubreasla noastră.

Pe de altă parte însă, ce citim în aceste stenograme nureprezintă ilegalități. Sunt doar imaginea unui despot de presăprimitiv, al nivelului jos de civilizație profesională din presaromânească. Dar atunci, ce caută aceste înregistrări în dosarulpenal al lui Vântu legat de FNI, Nicolae Popa, Indonezia etc.? Cuce drept sunt „agățați” în acest dosar niște jurnaliști care n-aunicio treabă cu cazul Nicolae Popa, pentru a le fi „scurse” apoi penet convorbirile private? Ei greșesc ca atitudine profesională, darnu comit vreo infracțiune.

Ba da, uitasem, de fapt o comit pe cea mai mare: atentează lasiguranța națională, potrivit gândirii securistoide care a dus lacalificarea oficială a presei de către CSAT ca „pericol național”.Simplul fapt că niște ziariști stau de vorbă cu un ins care serăzboiește cu Băsescu, din motive care îi privesc pe cei doi foștiderbedei de cartier, e destul, se consideră în laboratoarele demanipulare ale puterii, pentru a induce opiniei publice imagineaziariștilor ca „dușmani ai poporului”. Care e imperios necesar săfie spionați, înregistrați, urmăriți și, la nevoie, să nu ne agitămprea mult dacă vor fi arestați.

Inchide