Mihai Găinușă
20.12.2018
Puterea Gândului

Kilovaca

Kilovaca
Electrica, o domnișoară bătrână și urâtă, care cere clientului un ban în plus. Mihai Găinușă se întreabă de ce se scumpește curentul de la 1 ianuarie?

Nu rimează, da’ ce mai rimează în țara asta? Nici măcar pe Irina Rimes n-o cheamă Rimes, ci Râmeș. Nimic nu-i ceea ce pare.

De exemplu, eu par nemulțumit. Dar nu sunt. Sunt chiar mulțumit c-o să avem la factura de electricitate doar cu 3,5 lei mai mult. Păi, dacă ANRE, Autoritatea Antinațională de Scumpire Încontinuuă a Energiei, în cârdășie cu rețelele „băbăieților” deștepți de la distribuția energiei voiau să ne dubleze factura?

Că nimic nu-i oprea. Practic, nimeni nu reglementează Autoritatea de Reglementare și toată lumea din domeniu suge de la țâța Electrica.  Probabil de-aia îmi și pâlpâie tensiunea, ca o lumânare peste care bate vântul, în plin București. Că cineva trage cu putere din țâța Electrica.

De fapt, e ditamai ugerul, știm deja, dar din păcate e murdar, plin de rugină, tremură săracul: 210-207-230, numai 220 nu nimerește! Zici că Electrica s-a vorbit cu pungașii ăștia care vând chinezisme electrocasnice cu durată mică de viață, care crapă la 30 de secunde după ce expiră garanția.

Electrica trage de uger, iar bandiții ăștia consumeriști deja s-au apucat, la capătul celălalt, să felieze vita clientului. Iar pe boii de la carul Autorității pentru Protecția Consumatorului, împreună cu creatura neidentificată de Avocat al Poporului, îi doare-n copite de ce i se întâmplă contribuabilului.

E o întrebare simplă, pe care nu și-o pune marea masă electorală care sprijină până-n pânzele albe regimul PSD, Partidul Scumpirilor Demente. De ce, fratele meu, se scumpește curentul, dacă serviciile oferite sunt din ce în ce mai proaste? Ca să fac o paralelă nefericită, e ca și cum clientul merge la domnișoara bătrînă Electrica, îi dă banii înainte, dar de la lună la lună, parașuta e din ce în ce mai nasoală. Sau urâtă, ca să fim radiofonici. Nașpetei îi cade părul în smocuri, de pe stâlpi, îi bubuie erupțiile din transformatoare, ba îi mai și filează o lampă.

Dar, cu tupeul binecunoscut al exclusivității pe trotuarul cartierului, îi cere clientului bani în plus. Pentru ce, hoașcă? Pentru un scurt? Circuit?

Dar să nu ne încingem, precum prizele prin casă, și să ne bucurăm de cadoul de An Nou. Alți bani, altă mică distracție pe factura de la Electricitate. Aștept cu interes să apară concurența și pe strada mea. Să poți negocia tarifele. Bref, am încheiat comparația dinainte, da? Tarifele la contor.

Deși, nu știu de ce, am impresia că ăștia o să fie și ei în cârdășie, o falsă concurență, între doi frați viței grași și deștepți. S-a mai văzut și la telefonie și, de curând, chiar la RCA.

Tare aș vrea să prind vremea când o să înflorească peste tot, panourile fotovoltaice sau poate inventează careva extragerea curentului din aerul înconjurător. Să ne decuplăm, in corpore, de la jugul opresorilor electrici. Ăștia care iau forța apelor noastre și ne-o revând sub formă de plic cu factură.

Deși am impresia că hoții de la Electrica sunt în stare să ne vândă și saci de plastic cu aer, din care să extragem curentul. Vă țin la curent!

 

Inchide