Lista lui Cîțu

Redactor:
Marian Sultănoiu
Lista lui Cîțu
Lista lui Cîțu. Editorial de Marian Sultănoiu

Pe scurt, așa cum am mai scris aici, monstrul a prins contur acum un an, din zâmbetul sulfuros al lui Ionuț Mișa, fost ministru de Finanțe, care ne-a șocat pe toți, anunțând că Pilonul II de pensii se va desființa.

A urmat un mare scandal, negații vehemente venite din partea conducerii PSD, lacrimi de crocodil, curse pe obrajii groși ai lui Mișa, și, în final, o precizare a actualului „finanțist”, Teodorovici: „Normal și de bun simț față de economie este ca tu, stat, să oferi alternative. Avem trei piloni: Pilonul I al statului și cel privat, dar lasă-l pe om să opteze. Dacă eu, stat, îi ofer o alternativă, în sensul că Pilonul I va deveni mai atractiv și omul decide, nu decid eu stat, de ce să nu o facă? Nu înțeleg temerea celor din zona Pilonului II. Omul poate să decidă în funcție de avantajele pe care le aduce fiecare pilon. Ce spun eu este că trebuie să existe transparență”.

Și ceea ce mai spune el este că n-ar fi vorba despre o „naționalizare”, ci doar de o intenție a statului de a crea un mecanism opțional. „Va fi o competiție între stat și privat, iar contribuabilul doar va alege, în funcție de beneficii. Aproximativ la jumătatea anului va fi dată această decizie prin care contribuabilul va putea transfera banii din Pilonul II de pensii în Pilonul I„.

Și, cum am ajuns, deja, aproape la sfârșit de mai, cu toții stăteam cu urechile ciulite pe manevrele guvernului.

Când acolo, ce să vezi?! Senatorul liberal, președinte al Comisiei Economice din Senat, Florin Cîțu, descoperă pe site-ul guvernului „o prioritate legislativă” absolută, cuprinsă la capitolul „Program legislativ 2018″: anume, un proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat – Pilon II, care prevede că în perioada 1 iulie – 31 decembrie contribuțiile la P. II vor fi suspendate – „Contribuțiile CAS vor fi încasate integral la bugetul de stat, iar plata sumelor aferente Pilonului II se suspendă o jumătate de an”, se arată în „documet”.

„Avem două confirmări: Pilonul II de pensii dispare și se fură banii pentru a fi folosiți la finanțarea altor cheltuieli. Poate că nu e o coincidență faptul că, de la 1 iulie se propune mărirea pensiilor, probabil că pentru asta vor fi folosiți acești bani. Faptul că nu se mai pun banii în acest pilon de pensii înseamnă desființarea lui”, se revoltă Cîțu.

Ca de obicei, majoritatea s-a repezit să infirme: șeful Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu, susține că „rândul” cu pricina a apărut din greșeală în documentul menționat, tema fiind dezbătută doar la nivel de analiză internă; ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, respigând, și ea, categoric, ideea în discuție.

Numai că, ce să vezi, nici Liviu Dragnea și nici premierul Viorica Dăncilă nu sunt la fel de categorici.

Primul spune că suspendarea plăților este posibilă, până când se dumirește lumea, și va putea alege între cei doi piloni. „Banii sunt publici, iar discuția trebuie purtată cu toate ideile pe masă. Românii au drept de opțiune. Dacă se continuă campania mincinoasă, care să sperie lumea, nu e bine”, a afirmat Dragnea, exagerând, evident atunci când susține că fondurile Pilonului II sunt bani publici.

„Nu exclud faptul că vom aduce modificări la Pilonul II de pensii, dar exclud faptul că am putea desființa pilonul. Faptul că vom face analize, că vom vedea dacă este bine ca să avem o opțiune pentru Pilonul I sau Pilonul II din partea  cetățenilor,  acest lucru îl vom prezenta populației, dar nu vom desființa Pilonul II”, a declarat, la rândul său, premierul Dăncilă.

Opoziția s-a aprins. Orban l-a acuzat pe Dragnea de furt: „Chiar și când i-am prins cu mâna în buzunarul cetățeanului român contribuabil la Pilonul II de pensii, Dragnea și ai lui nu recunosc că atentează la banii românilor. (…) Dragnea minte cu nerușinare în continuare spunând că nu atentează la Pilonul II de pensii”, a afirmat liberalul, potrivit Mediafax.

Mai mult, Cîțu s-a dezlănțuit pe Facebook, anunțând că, în cazul în care Liviu, Olguța, Vasilica, Viorel și Eugen vor naționaliza banii din pilonul II de pensii, va depune plângere penală „împotriva găștii de mai sus” pe care o va semna personal. „Vă aștept și pe voi toți să semnați alături de mine„, a postat senatorul liberal.

Ba, chiar și camaradul lui Liviu, Vasilica et comp, Victor Ponta, a fost de acord că, de această dată, se susține chiar și o plângere penală, pe care o va depune, în persoană: „Dacă se vor fura de către Guvern banii MEI acumulați la Pilonul 2, voi depune și eu plângere penală pentru suma pe care am plătit-o eu în fiecare lună din ultimii 12 ani. (…) Daca Guvernul îi va lua de acolo, aceasta nu este o decizie politică și fapta reprezintă infracțiunea de furt calificat sancționată de Codul Penal!”.

În consecință, lista lui Cîțu a fost, deja, deschisă. Iar cine n-are un procuror (ca Ponta), să-și cumprere…

Inchide