Patru secvențe, aceeași Biserică

Redactor:
Diana Marcu
Patru secvențe, aceeași Biserică
2011 a fost anul Sfântului Botez și al Cununiilor în biserica românească. Cel care vine va fi al Sfântului Maslu și al Îngrijirii Bolnavilor. Într-un calendar deja plin, stabilit în avans, mă întreb când va fi anul Reformei și al Schimbării limbajului unei biserici rigide, în adaptarea ei la nevoile unei generații noi, sătulă de bigotism.

Patru secvențe, aceeași Biserică. La trei dintre ele am fost cu toții martori în nici o lună de zile. Vi le propun spre analiză.

Secvența 1: botezul lui Filip

După ce a fost scufundat de trei ori în cristelniță, cu capul în jos, un bebeluș de două luni și jumătate a început să tremure cu convulsii preț de câteva secunde. Ceea ce pentru mama copilului a fost un episod traumatizant, diagnosticat ulterior de pediatru drept „șoc apneic”, pentru preotul care a oficiat botezul a fost un fapt obișnuit.

„Cum a venit așa a plecat, adică bine”, dă asigurări preotul amintind de cei 28 de ani de preoție pe care îi are la activ, dar mama copilului e de altă părere. „Filip a ieșit vânăt din apă și cu ochii bulbucați. Nu mai respira”, spune femeia, care vrea doar atât: ca povestea ei să nu se mai repete. Nu cere schimbarea unei tradiții pe care biserica ortodoxă o apără cu mândrie, ci se întreabă firesc de ce scufundarea unui copil în apă până la gât nu e considerată tot botez.

Secvența 2: parada veșmintelor preoțești

Cu fețe crispate de frig, ponosiți și triști, sute de români au așteptat lunea trecută în câmp deschis o cutie cu moaște din Grecia. S-au înghesuit în RATB, s-au plâns și au sperat ca să refacă pentru câteva momente o Cale a Sfinților. Nu singuri, ci alături de un alai de preoți, înveșmântați în haine aurii, de sărbătoare și de capul bisericii, adus de-o limuzină de lux. Pe catwalk-ul înghețat din Dealul Arsenalului, șirul uman impresionant a ocolit fundația a ceea ce va fi odată Catedrala Mântuirii Neamului. În față capii, la coadă plebea.

Secvența 3: cutia cu moaște

De douăzeci și unu de ani orice pelerinaj la moaște seamănă izbitor în România. Imaginea multiplicată a mizeriei, pomenii și superstiției o vezi pretutindeni, la Iași, la Arad, ori la București. Am văzut-o și acum, la Patriarhie, la Capul Sfântului Andrei. Sarmale, mâini întinse și portofele frecate de sipete scumpe în care stau rămășițele unui sfânt. „Ca să ne ajute”, „cu casa”, „cu țara”, „cu Huidu”. La credință, ca și la sarmale, românii fac coadă, păziți de jandarmi.

Secvența 4: râsul președintelui

„Nu voi pierde prilejul de a mă închina în fața sfintelor fețe bisericești prezente aici și a Sfântului Andrei Șaguna”, a promis pios președintele Băsescu la finalul acestei săptămâni la Cluj. Șeful statului vorbise despre educație, educație și cultură, elemente de perenitate ale unui popor. Ba chiar vorbise despre modele: Șaguna ne-a reprezentat la Viena, în Parlamentul imperial, la Budapesta, ba chiar în Senatul din Transilvania.

Câteva minute mai târziu, avea să fie surprins râzând cu gura până la urechi în mijlocul a 30 de înalți ierarhi ai BOR. Dovadă stă fotografia lui Sebastian Marcovici, care a făcut înconjurul internetului. „Cineva de la PDL a făcut o glumă, iar Băsescu a izbucnit în râs. A durat o fracțiune de secundă pentru că s-a prins că a exagerat, că a râs în gura mare, și și-a compus o față serioasă”, a explicat pentru gândul fotoreporterul.

Patru secvențe ale aceleiași Biserici. Una care-și revendică 87% dintre români. Una care-și fixează planuri, prea des cu chitanțierul în mână. Catedrala Mântuirii, anul botezului, anul îngrijirii bolnavilor, anul… Într-un calendar deja plin, stabilit în avans, mă întreb când va fi anul reformei și al schimbării limbajului și a imaginii unei biserici rigide, când va găsi aceasta vreme pentru a se adapta la nevoile unei generații noi, urbane și cultivate, sătulă de bigotism și superstiții. Uneia căreia i se pare barbară tehnica scufundării copilului în cristelniță până peste cap. Uneia care nu vrea să-și frece portofelul de racla unui sfânt. Uneia care nu vrea să vadă ierarhi coborând din Mercedes ori BMW, afurisind. Uneia care și-a declarat și-n 2011 religia ortodoxă, care crede în Dumnezeu, dar care simte că Biserica nu-i vorbește pe înțeles.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Motivul pentru care persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi de Covid-19, explicat de experți
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Planul Dacia în România, dezvăluit acum: e incredibil ce are de gând cu noul model...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Inchide