Răspuns deschis – Către domnul Adrian Năstase

Răspuns deschis – Către domnul Adrian Năstase
Domnule Năstase, În calitățile dumneavoastră de profesor de Drept și persoană logică știți foarte bine că nu am afirmat niciodată că ați fi furat ceva, cu atât mai puțin în fraza „Dl. Adrian Năstase a pierdut alegerile deoarece a reușit să le comunice românilor sentimentul acut că e atât de hulpav încât nu le dă și lor ceva din ce-a furat."

Domnule Năstase,

În calitățile dumneavoastră de profesor de Drept și persoană logicăștiți foarte bine că nu am afirmat niciodată că ați fi furat ceva,cu atât mai puțin în fraza „Dl. Adrian Năstase a pierdut alegeriledeoarece a reușit să le comunice românilor sentimentul acut că eatât de hulpav încât nu le dă și lor ceva din ce-a furat.” Eu nuspun nicicum că sunteți hulpav sau generos, că ați dat sau n-ațidat, că ați furat sau n-ați furat. Spun doar două lucruri: că ațipierdut alegerile în 2004 și că o cauză importantă a înfrângeriidvs. a fost sentimentul descris mai sus pe care l-ați creat, dvs.și stafful de campanie, unei părți suficient de mari dintrealegători. Așa cum știți, la noi se votează pe bază de sentiment,nu de dovezi sau raționament. Fraza mea era așezată în contextulrelativității morale românești: mai grav decât furtul este să numituiești populația cu o parte din ce-ai furat. Sau, măcar, să-idai impresia că-i dai ceva. Dacă o considerați falsă, mai candidațio dată la Președinție.

În ceea ce privește guvernarea Năstase, nu numai că știu, dar am șimenționat public, nu o dată, calități ale dvs. atât ca ministru deExterne, cât și ca premier, și asta în momente în care și simplarostire a numelui dvs. era o vină, chiar și în ochii colegilor departid.

Până aici v-am răspuns cu sentimentul că încerc să corectez ceea cecred că greșiți. Însă la afirmația că eu aș fi contribuit „cugândul și cu fapta”, ba mai mult, cu votul, la aducerea lui TraianBăsescu la putere, numai cu mari eforturi vă răspundcivilizat.

Ați uitat, d-le Năstase, când „Ev. Zilei” ajunsese mai preocupat sădea în mine decât în dvs., pentru simplul motiv că mă încăpățânamsă am și față de dl. Băsescu aceeași atitudine critic lucidă pecare o aveam față de dvs., în vreme ce „intelighenția” românească,”lumea bună” îl ridicau în slăvi? Culmea e un număr al „Ev. Zilei”conținând nu mai puțin de 4 (patru) editoriale antisubsemnatul, încare sunt făcut pesedist, comunist, kaghebist, teoretician alstatului mineresc. Sute și sute de postări pe site-ul Adevărul îmicomunicau: „am încetat să mai citesc vreun rând scris de dvs.”,”m-ați înșelat”, „v-am scos cărțile din bibliotecă și le-am ars”sau mai simplu, „ticălosule!”, „sluga lui Bombonel!”, „jigodie!”.Rămăsesem singur în propria mea redacție, în cel mai bun caz seșoptea cu milă pe la colțuri că mi-am pierdut mințile. Cunoaștețisentimentul singurătății leprosului, d-le Năstase? Cred căda.

Cum puteți să mințiți că l-am votat pe Traian Băsescu când știțifoarte bine că nu m-am dus la vot în turul doi 2004, declarând cănu pot să aleg „între două fețe ale aceluiași demon”, și am maiîncasat o porție de acuze și insulte de la strigacii lui Băsescu,care pretindeau că astfel vă favorizez pe dvs.?

M-am erijat în judecătorul suprem al moralei românești? Cum, d-leNăstase? Am demisionat din toate funcțiile și sunt un simplugazetar care scrie la „Gândul” și mai apare din an în Paști latelevizor, pentru câteva minute. Oamenii nu sunt obligați în niciunfel să citească, să asculte și să creadă ce spun eu. Nu am altăîndreptățire să vorbesc decât morala profesională, pe care, înaintede a „face caz” de ea, cum spuneți dvs., mă încăpățânez să orespect eu însumi de 20 de ani încoace, cu costuri pe care puținile știu.

Arbiter elegantiarum al presei românești? Aici mi-ați smuls unrânjet aproape băsescian, d-le intelectual Năstase, cam ca atuncicând îl desemnați pe Geo Dumitrescu drept autor al „Mistrețului cucolți de argint”, fie-le vie amintirea, și lui, și lui ȘtefanAugustin Doinaș. Expresia aceasta latinească are un singur sensposibil, fiind lipită de persoana lui Petronius, arbitrul modei șifandoselilor în Roma împăratului dement Nero. Nu exclud o Românie alui Nero, dar îl vedeți pe subsemnatul ca pe un reper în materie deeleganță vestimentară și rafinamente curtenești?

Dacă da, atunci e o viziune la fel de foarte tare ca aceea că amputut vreodată sau voi putea să-mi aranjez scrisul potrivitrezultatului alegerilor.

Închei cu o întrebare: dacă vorbiți de aducerea lui Traian Băsescula putere, dvs. oți fi având vreo vină în chestiunea asta?

Cristian Tudor Popescu

Citește și ScrisoareDeschisă – Către domnul Cristian TudorPopescu

Editorialul de la care a pornit schimbul acidde replici: Programul”Mită pentru națiune”


Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide